bezár
 

zene

2011. 10. 05.
A világ kiemelkedő hárfásai Gödöllőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi hárfafesztivált rendeznek október 6. és 9. között a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában. Az idei, immár tizenharmadik találkozó nem csak azért különleges, mert az EU elnökség tanácskozásainak helyet adó, impozáns teremben tartják a hangversenyeket.

prae.hu

A nemzetközi hárfafesztivál nyitó napján, csütörtökön egy fiatal magyar tehetség, Razvaljajeva Anasztázia, a belgrádi hárfaverseny győztese ad koncertet, míg pénteken a francia Emmanuel Ceysson, szombaton pedig a szintén huszonéves belga Anneleen Lenaerts lép a közönség elé – mondta az MTI érdeklődésére Vigh Andrea hárfaművész, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője, aki maga is fellép vasárnap.

Emmanuel Ceysson a Párizsi Opera szólóhárfása, a 2004. évi amerikai hárfaverseny legjobbja, míg a fiatal belga művésznőről egyebek mellett azt érdemes tudni, hogy visszatérő vendége a fesztiválnak, hiszen 2003-ban ő nyerte meg a gödöllői hárfaversenyt. Azóta egy párizsi megmérettetésen is elvitte a pálmát, jelenleg a Bécsi Filharmonikusok szólóhárfása.

Vigh Andrea elmondta, hogy igyekeznek a fesztiválok tradícióját megőrizni, de minden évben előrukkolnak újdonságokkal is. Idén nemcsak az első féléves nemzetközi politikai tanácskozások helyszíne, a méretei ellenére is kiváló akusztikájú lovarda (melyben a művészeti vezető korábban már játszott) jelenti az újdonságot, hanem a fellépők átlagéletkora is.

Külön öröm, hogy több olyan huszonéves hárfás érkezik a világból, akik már 16 esztendős korukban rangos versenyeket nyertek, mint ahogy az is nagyszerű, hogy a Zeneakadémia zsűrije által kiválasztott, 15 ígéretes tehetségű hallgató közül hárman (két szoprán és egy fuvolista) is közreműködnek a gödöllői fesztiválon – tette hozzá Vigh Andrea.

Vigh Andrea kiemelte, hogy vasárnap délelőtt "testközelből" is megismerkedhetnek az érdeklődők a hárfával: nem csak nézegethetik, ki is próbálhatják a hangszert (külön figyelmet érdemelnek a svájci David, valamint a Salvi és a Camac hárfagyárak remekei).
Újdonságnak számít a gyermekeknek rendezett vasárnapi hangszerbemutató koncerthez kapcsolódó gyűjtés is.

A kicsik a gyermekotthonok lakóinak szánt ajándékaikat a kikészített kosarakba tehetik majd be.

A fesztivál alapítója és művészeti vezetője vasárnap este 7 órakor ad koncertet. Vigh Andrea hangversenyének műsorán Händel- és Debussy-művek szerepelnek. A koncerten versenyművek is elhangzanak a Budapesti Vonósok közreműködésével.

Jövőre a könnyedebb műfajok jobban előtérbe kerülnek – jegyezte meg Vigh Andrea. Arra a kérdésre, hogy miben rejlik a hárfa szépsége, s miért olyan jó hallgatni a hárfamuzsikát, úgy fogalmazott: az egyik legősibb, megjelenésében is impozáns hangszer igen harmonikus hangzású. Katartikus hatást is ki tud váltani, emellett megnyugtat, s ez a mai, rohanó, gondokkal teli világban mindenkinek jólesik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés