bezár
 

zene

2011. 10. 05.
Liszt-reflexiók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Őszi fesztivál helyébe lépő, október 16-ig tartó Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál nyitónapján, csütörtök este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerző szakos hallgatóinak művei hallhatók a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban.

prae.hu

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen most oklevelet szerző hallgatók kapták és szívesen vállalták a feladatot, hogy írjanak a kései és igen izgalmas, a következő századokra előre mutató Liszt-művekre reflektáló darabokat. Fazekas Gergely zenetörténész és Fekete Gyula zeneszerző-tanár válogatott számukra kompozíciókat.

Az alapvető kritérium az volt - mondta el az MTI-nek Fekete Gyula -, hogy ugyanabban a hangszer-összeállításban kell a fiatal zeneszerzőknek komponálniuk, amelyben az eredeti Liszt-mű készült.

Így például az Angelus zongoraátiratára Balogh Máté és Emszt András is írt zongoradarabot, Bella Máté Tanulmánya ugyanennek az alkotásnak a vonósnégyes átiratára reflektál.

A Gyászgondola Muntag Lőrincet, az Elégia No. 2. Ott Rezsőt, a Richard Wagner sírjánál Solti Árpádot, az Elégia No.1 pedig Tornyai Pétert ihlette meg, ironikus címet választva: Lisztharmatos elégia.

Mint Fekete Gyula megjegyezte, a hangszer-összeállításon kívül teljesen szabad módon komponálhattak a fiatal szerzők. A koncerten természetesen előbb mindig az eredeti Liszt-kompozíciók szólalnak meg.

A hangversenyt két fiatal zeneakadémista fellépése egészíti ki, akiket az Új Európa Alapítvány fiatal tehetségeket felkaroló programja, a MOL Tehetségtámogató pártfogol. Nemes Réka a Romance oublieét játssza fuvolán, a csellista Renczés Balázs Liszt-Cassado Szerelmi álmok című darabját szólaltatja meg.

Nemes Réka Matuz Gergelynél kezdett fuvolázni, majd a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában és kecskeméti Kodály Konzervatóriumban tanult. 2010-ben egy mesterhangszer beszerzéséhez kapott támogatást.

Renczés Balázs öt éves kora óta csellózik. 2008 szeptembere óta a Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségek előképző tagozatán Déri György tanítványa.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés