bezár
 

film

2011. 10. 04.
Kilencven film 30 országból a zágrábi filmfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kilencven filmet mutatnak be a horvát fővárosban október 16-án kezdődő nemzetközi filmfesztiválon, amelynek programján idén nem szerepel magyar alkotás.

prae.hu

A 9. Zágrábi Filmfesztivált október 16. és 23. között rendezik, a seregszemlén 30 országból mutatnak be mozikat.

A 2003-ban alapított filmes seregszemlén hét különböző programban vetítik a filmeket. A versenyprogramban új filmek debütálnak, 12 játékfilm, 10 rövid- és 16 dokumentumfilm verseng a fesztivál fődíjáért, az Arany Babakocsiért, amely Nedeljko Mikac szobrász alkotása.

Az MTI a Magyar Filmuniótól megtudta, hogy idén nem lesz magyar film a zágrábi fesztivál programján.

Bemutatják Paddy Considine brit rendező első nagyjátékfilmjét, a Tyrannosaurt, amely az idei Sundance fesztiválon, az Egyesült Államokban elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat és a zsűri nagydíját. Nagy-Britanniában a szakmai sajtó 2011 legjobb angol filmjének választotta, kiemelve az erőteljes rendezést és színészi játékot. Szintén Zágrábban debütál Pablo Giorgelli argentin rendező La acacias című filmjével, amelyet az idei cannes-i fesztiválra készített.

A versenyprogram zsűrijébe Peter Suschitzky brit operatőr, Antonio Piazza olasz rendező és Christopher Goodwin amerikai újságíró, filmkritikus kapott helyet.

Az öt nagy elnevezésű programban az öt fontos európai filmgyártó ország kortárs filmjeit - spanyolt, franciát, olaszt, németet és angolt - mutatnak be és az idei fesztivál kiemelt vendégének, Ausztriának a filmjeit.

Válogatást láthat a közönség a 20. századi szexuális felvilágosító filmekből, Vörös western címmel a szocialista országokban az 1960-1970-es években készült kommunista kovboj filmekből. Vsrsarban, az Isztriai-félszigeten harmadszor rendezték meg a Casanovafestet szerelmes és erotikus alkotásokból, és ezekből is bemutatnak néhányat a fesztiválon.

Kísérő rendezvény lesz Nick Wall brit fotográfus kiállítása és mint minden évben, most is megtartják a forgatókönyvírók workshopját a horvát filmművészeti szövetség szervezésében - olvasható a fesztivál honlaján, a www.zagrebfilmfestival.com címen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés