bezár
 

irodalom

2011. 10. 03.
Az NKA támogatása növekedhet, a közgyűjteményeké csökkenhet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2012-es költségvetési törvénytervezet számaiból kiderül, hogy a kormány a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bevételeinek a növekedésére számít, miközben számos más költségvetési területre - például a közgyűjteményekre vagy az előadóművészeti törvény végrahajtásából származó feladatokra - kevesebb pénz juthat jövőre.

prae.hu

A törvénytervezetben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kulturális feladatai között olyanok szerepelnek a 2012-es évre, mint a Magyar Nemzeti Digitális Archívum gyűjteményének kialakítása, a világörökségi törvényben szereplő feladatok végrehajtása, a Mátyás-templom rekonstrukciója, a Finnugor Népek VI. Világkongresszusa, valamint az artmozihálózat fejlesztése.

A világörökségi törvényből adódó feladatok ellátására például 200 millió forintot irányzott elő a törvénytervezet. A kulturális beruházások között a vári rekonstrukcióra - Szent György tér, illetve a Mátyás-templom felújítására - az idei 400 millió forint helyett 1,4 milliárd forintot szánnak jövőre.

A Finnugor Világkongresszus megszervezésére 150 millió forintot fordítana a költségvetés, a nemzeti emlékhelyekkel kapcsolatos feladatok ellátására pedig 50 millió forint juthat.

A közgyűjteményi rendszer mintegy 8 milliárd forint támogatást kaphat - derül ki a törvényjavaslatból. Ez az idei támogatáshoz képest, amely 10,6 milliárd forint volt, csökkenést mutat. A művészeti intézmények 4,4 milliárdos támogatásban részesülhetnek, 2011-ben 6,2 milliárdot irányzott elő erre a célra a költségvetés.

Csökken a határon túli kulturális feladatok támogatása soron szereplő keretösszeg is, erre 2011-ben 100 millió forintot irányzott elő a költségvetés, 2012-re 50 millió forintot terveztek.

A Nefmi 2012-ben "egyéb kulturális intézmények" támogatására 2,1 milliárd forintot fordíthat, ez mintegy 500 millió forinttal kevesebb az ideinél.

Az előadóművészeti törvény végrehajtásából adódó feladatokra a tervezet 1,05 milliárd forintot szán, 2011-ben ez az összeg még 1,6 milliárd forintot tesz ki.

Csökken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatása is, az idei 300 millió forintról 150 millióra.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) mint köztestület a költségvetésben önálló fejezetet alkot, a szervezet jövőre egymilliárd forintból működhet.

A "mozgókép művészeti feladatok támogatása" elnevezésű sorban 300 millió forint szerepel, ez az idén 800 millió forint volt.

Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások között szerepel a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. támogatása, a szervezet - a tervezet szerint - 1,5 milliárd forint támogatásban részesül.

Ugyanitt szerepel a Pesti Vigadó épületének rekonstrukciója is, erre szintén 1,5 milliárd forintot irányzott elő a kormány.

A Nemzeti Kulturális Alap összesen 10 milliárd 116 millió forintból gazdálkodhat 2012-ben.

A kormányzat csaknem a teljes összeget, 10 milliárd forintot remél az ötöslottó játékadójának 90 százalékából, amely az NKA-t illeti. Idén a szervezet működésére 8,69 milliárd forintot szánt a kormányzat, ebből két lépésben év elején egymilliárdot, majd további 605 millió forintot zárolt.

A NKA 2012-es költségvetési törvényjavaslatban szereplő támogatás mértékét növelni kell, az ehhez szükséges módosításokat önálló indítványként terjesztem be az Országgyűlésnek - mondta el L. Simon László, a szervezet új elnöke az MTI-nek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés