bezár
 

színház

2011. 10. 01.
Két bemutató a jövő hét végén a Katona József Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két premierre készül a Katona József Színház a jövő hét végén: pénteken tűzik műsorra A mi osztályunk című produkciót a Kamrában, szombaton pedig A filozófus című darabot mutatják be a nagyszínpadon.
Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című művét a Kamrában Máté Gábor viszi színre. A lengyel Slobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a 20. század borzalmaiban 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté.

Nyílt póba fotó


A valóságos események részleteit felhasználó darab nemcsak a 20. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé állít tükröt, hanem egyetemes üzenetet is hordoz az emberek közötti megértés hiányáról és arról a történelmi folyamatról, amelyben az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyíltszíni gyűlöletté alakulnak át.

A mi osztályunk ősbemutatóját a londoni Royal National Theatre-ben tartották 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is műsorra tűzték. Az előadásban Haumann Péter, Bán János, Pelsőczy Réka, Bodnár Erika, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Rajkai Zoltán és Takátsy Péter játszik. A díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni álmodta meg.

A nagyszínpadon Gothár Péter rendezésében mutatják be Bessenyei György A filozófus című darabját. Bessenyei György legsikeresebb műve 1777-ben jelent meg Pesten, szerelmi bonyodalmaiban francia mintákat követ, de a magyar művelődési állapotokat bírálja.

Az ősbemutató 1792. június 4-én sikert aratott, Pontyi szerepét Kelemen László, a magyar nyelvű színjátszás megteremtője játszotta. A vígjátékot az 1790-es években többször is eljátszották a budai és pesti magyar színészek. Pontyi szerepét 2011-ben, éppen kétszáz évvel a szerző halála után a társulat legújabb tagja, Ötvös András játssza el, szerelmének tárgyát pedig Tenki Réka személyesíti meg. A további szerepekben Fullajtár Andrea, Pálmai Anna, Kocsis Gergely, Mészáros Béla és Dankó István látható.

Részletek a színház honlapján:
http://www.katonajozsefszinhaz.hu/


Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés