bezár
 

art&design

2011. 09. 30.
A Pradóba költözött Goya első festménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hat évre megszerezte a madridi Prado múzeum Francisco Goya egyik legjelentősebb fiatalkori alkotásaként emlegetett Hannibál-képét, amelyet a mester első "igazi" festményeként tartanak számon.

prae.hu

A Hannibál, a hódító, aki először pillantja meg Itáliát az Alpokból című alkotás 1771 tavaszán készült és a festő itáliai tartózkodásának lenyomatát őrzi - írta internetes kiadásában az El País című spanyol napilap (www.elpais.com).

A művet a Selgas-Fagalde Alapítvány, a kép birtokosa adta kölcsön a világhírű madridi múzeumnak, amely az úgynevezett Olasz füzettel együtt állítja ki. A Cuaderno italiano Goya Itáliában töltött éveiből (1769-1771) származó rajzokat és személyes bejegyzéseket tartalmaz, többek közt fellelhető benne a Hannibál-festmény vázlata, és a képen szereplő alakok tanulmányai.

A napokban kiállított képről 1994-ig nem is tudták, hogy Francisco Goya festette, csak amikor restaurálni kezdték, akkor derült ki. Később a spanyol művész első képeként emlegették, amelyet itáliai tartózkodása végén festett, hogy részt vegyen a parmai szépművészeti akadémia versenyén.

A festménynek a megmérettetés után nyoma veszett, a 19. században Madridban bukkant fel, Fortunato Selgas impresszárió vásárolta meg, de azt hitték, olasz festő műve.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés