bezár
 

art&design

2011. 09. 30.
Jubileumi aukció az Arte Galériánál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötvenedik, jubileumi aukcióját tartja szombaton az Arte Galéria, amely jelentős szecessziós, klasszikus és kortárs anyagot gyűjtöttek össze erre az alkalomra és ajándékkal is megörvendezteti vásárlóit: az árverés végén a licitkártyát kiváltók között tíz grafikát sorsolnak ki.

prae.hu

A 234 tételes anyagban ezúttal is vannak művészkönyvek, katalógusok, plakátok és képzőművészeti mappák.

Ez utóbbiak között van az aukció legdrágább, 120 ezer forintos tétele, Bálint Endre tizenkét linómetszete, valamint a könyv, - Caute: Oldd meg sarudat - amelyben ezek illusztrációként megjelentek. Bálint Endrének még három munkája szerepel az aukción 18 ezer és 38 ezer forint közötti kikiáltási árakon.

Korniss Dezső 1967-es datálású tus-akvarell rajza 110 ezer forintról indul. Ritkaság az egyedi grafika Kassák Lajostól, most egy lányportré tusrajz érhető el 75 ezer forintos induló áron, míg egy linómetszete 44 ezer forintos kikiáltási árat kapott. A finom ceruza- és krétatechnikájú nőalak Gyarmathy Tihamértól és az alföldi hagyományokat követő Kohán György Viharos égbolt pasztellje egyaránt 55 ezer forintos kezdő árral szerepel a kínálatban.

Miként korábban, most is erős a 20. század eleji szecessziós vonulat - mondta az MTI-nek Marsó Diana, a galéria tulajdonosa. Az Arte árveréseinek egyik legkeresettebb alkotója Jaschik Álmos, a művésztől most egy kaktuszokat ábrázoló színes szecessziós ceruzarajzot kínálnak 44 ezer forinttól.

A felvidéki művészéletben is elismert Tichy testvérpár grafikáin erősen érezhető a szecesszió hatása, így Tichy Kálmán 1910-ből való Kirándulók és a hasonló korú Hegytetőn tus-akvarell technikájú munkáján, valamint Tichy Gyula színes fametszetű ex librisén. Korabeli szecessziós keretben kínálják Basch Árpád könnyed lányalakját. A kortárs anyagban El Kazovszkij, Szikora Tamás, Banga Ferenc és Gross Arnold művei is szerepelnek.

Marsó Diana szerint igazi csemege a plakátkollekció, amelyben meglepően jó állapotban megőrzött a 60-as, 70-es, 80-as évekbeli plakátokat kínálnak.

Lakner László 1969-es kiállítási plakátterve a festő és Kemény György közös munkája. Különös aktualitást ad a Műcsarnokbeli Bizottság-kiállítás az egy tételben, 7 ezer forintért kínált Bernáth(y) Sándor-, Erdély Miklós-, Veszelszky Béla-, Wahorn András-plakátoknak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés