bezár
 

zene

2011. 09. 30.
Sztárok a nagykanizsai dzsesszfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több nemzetközi és hazai kiválóság mellett helyben élő fellépői is lesznek az október 7-én kezdődő kétnapos Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztiválnak.

prae.hu

Farkas Tibor, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója az eseményt beharangozó pénteki tájékoztatón elmondta: a városban 38 éve rendezik meg a nemzetközi hírű fesztivált, amely az első időkben nemzetközi dzsesszhétvége néven futott, 2009-től pedig Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztiválként vált ismertté.

A szervezők mindenkori törekvése, hogy a műfaj hazai kiválóságai mellett lehetőséget adjanak a bemutatkozásra a fiatal, tehetséges művészeknek is. Hozzátette, hogy az eltelt csaknem négy évtizedben olyan magyar muzsikusok léptek fel Nagykanizsán, akik közül többen azóta nemzetközi hírnévre tettek szert, például Pleszkán Frigyes, Snétberger Ferenc, Tony Lakatos vagy Oláh Kálmán.

Az idei kanizsai fesztivál két napján mintegy negyven muzsikus közreműködésével kilenc koncertre várják a közönséget.

Azok a magyar művészek, akik október 7-én és 8-án fellépnek a Hevesi Sándor Művelődési Központban (HSMK), más-más formációban, de szinte mindannyian vendégei voltak már a korábbi fesztiválok valamelyikének.

A programban szerepel a Tárkány Művek és a Magyar Jazz Quartet, koncertet ad a Norbert Farkas Quartet, majd a Maszkura és a tücsökraj, továbbá a nagykanizsai ifjú tehetség vezette Vámos Janka Quartet. A fellépők között lesz az ugyancsak a városból indult Gayer Mátyás Trió, az East Gipsy Band, valamint az 50. születésnapját a napokban ünneplő nagykanizsai Tiborcz Iván, aki barátaival és tanítványaival igazi, hamisítatlan örömzenét játszik a fesztiválon.

A hagyományoknak megfelelően világsztárokra is számíthat a közönség: szombat este különleges koncert keretében szerepel együtt a műfaj két, nemzetközileg is ünnepelt kiválósága, Snétberger Ferenc és Tony Lakatos.

Mikola Mária, a HSMK vezetője elmondta: az ez évi Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivált négy kiemelt támogató, valamint 23 szponzor segítségével rendezik meg mintegy hatmillió forintos költségvetéssel. A koncerteket az mr3-Bartók rádió rögzíti, majd a későbbi műsoraiban részletekben sugározza.

Hozzátette még, hogy a zene mellett hagyományosan most is szerepet kap a vizuális kultúra. Október 7-én, a koncertek kezdete előtt nyílik meg a 32. Életünk Országos Fotókiállítás, amely a fél évvel korábban meghirdetett pályázat legnívósabb alkotásait mutatja be.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés