bezár
 

színház

2011. 09. 30.
Moliere-bemutató a Nemzeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Moliere A fösvény című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház; a darab bemutatóját szombaton este tartják a Gobbi Hilda Színpadon, Harpagon szerepében Blaskó Pétert láthatja a közönség.

Szkéné színház

A darabot színpadra állító Rába Roland az MTI-nek elmondta, hogy a színház igazgatója kérte fel az előadás megrendezésére, de a darabválasztás nem volt ellenére, mivel a mű témája megfogta.

"A pénzmániáról és a pénzfüggésről szól a darab, amely most aktuális téma, amint éppen tönkremegyünk" - jegyezte meg.

Hozzáfűzte, hogy mivel komédiáról van szó, megoldást nem kínál az előadás, inkább csak rávilágít egy tulajdonságra, amelyet talán most mindannyian jobban érzünk - ez a függőség, a kétségbeesett kapaszkodás a pénzbe.

"Nevetni lehet rajta, bár nem tudom, mennyire van kedve az embernek most ezen nevetni, de ez majd kiderül, ha eljönnek a nézők" - tette hozzá.

A címszerepet Blaskó Péter alakítja, Sinkó László és Törőcsik Mari is játszik a darabban. "Nagyon jó volt együtt dolgozni. Dolgoztam már előtte is velük, úgyhogy ez a folytatása a közös munkának" - tette hozzá.

A fiatalokat Makranczi Zalán, Mátyássy Bence, Radnay Csilla és Gerlits Réka játssza. Mint a rendező rámutatott, nagyon jó volt próbálni az előadást. "Nehéz tehetségesnek lenni, az ember gondolatait jól, érthetően, megfogalmazni.

Közben meg nagy öröm is a munka, az a tény, hogy legalább még dolgozhatunk - fogalmazott.

Moliere az emberi természet legmélyét feltáró jellemkomédiájának főszereplője maga a pénz.

A pénz, amiből sosincs elég - egyesek számára. A pénz, ami mindig a másé; a pénz, amit meg kell őrizni, amit gyarapítani kell, amit irigyelni kell; a pénz, ami a szerelem helyett a legfontosabb szenvedéllyé válik; a pénz, ami az emberiség szerint igenis boldogít… Harpagon pénzhez fűződő végletes, tragikomikus vonzalmát Moliere gazdagon, részletekbe menően, gyilkos humorral ábrázolja.

A darabot Illyés Gyula fordította. Az előadást vasárnap, továbbá októberben 15-én és 31-én, novemberben 9-én, 23-án és 25-én is láthatják a nézők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés