bezár
 

art&design

2011. 09. 29.
Az idei Design Hét díszvendége Lengyelország
2011. szeptember 30. - október 9.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2011-ben Lengyelország a formatervezés legrangosabb hazai mustrájának díszvendége. Ennek oka egyfelől az aktuális lengyel EU-elnökség, mely kiváló apropóul szolgál egy szokásosnál hangsúlyosabb lengyel prezentációhoz, azonban nem pusztán egyszerű tiszteletkörről van szó.

prae.hu

„A lengyel design csillaga fényesen ragyog, nemzetközi jelenlétük talán soha nem volt ennyire erős. London, Milánó és Berlin designvásárai és fesztiváljai nem múlhatnak el lengyel kiállítások nélkül. A modern, dinamikus Lengyelország képéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a design, s a világ olyan lengyel tervezők és brandek nevét tanulta meg az elmúlt években, mint pl. Tomek Rygalik, Oskar Zięta, a Malafor vagy éppen a Moho design”- írják maguk a Design Hét szervezői.

A komplex lengyel programblokk ékszer- és divat-show, kiállítások, előadások által ad hírt a kortárs lengyel design különböző területeinek helyzetéről, alakulásáról.


A lengyel díszvendégség programjai:

Borostyáncsodákkal megbolondított Urban Fusion. Lengyel ékszer- és divatbemutató: Natasha Pavluchenko ruhakölteményei, valamint a nemzetközi hírű ékszertervezők, Danuta és Mariusz Gliwińscy által alapított Ambermoda, modernitást és tradíciót ötvöző, borostyánt vas, bőrszíj, selyem és más, szokatlan kombinációkban felvonultató ékszerei az Iparművészeti Múzeum kifutóján, szeptember 29-én, este tíz órakor.

Szervezők: Lengyel Információs és Külföldi Beruházási Ügynökség (PAIZ), Lengyel Köztársaság Nagykövetsége Kereskedelemfejlesztési és Beruházási Osztálya



Mitől jó a lengyel design? – Ezt a kérdést járják körül az előadássorozat résztvevői, Czesława Frejlich designszakember, a 2+3D magazin főszerkesztője, Agnieszka Jacobson-Cielecka kurátor, a Lódź-i Nemzetközi Design Fesztivál kreatív igazgatója és Tomek Rygalik nemzetközi hírű designer, akik a közelmúltról, a jelen lehetőségekről és a sikerről beszélnek szeptember 30-án, 11 órától az Iparművészeti Múzeumban.

Szervezők: Lengyel Intézet, Design Hét Budapest, Iparművészeti Múzeum


Unpolished – kortárs lengyel design című kiállítás a Design Hét és a lengyel EU-elnökség kiemelt kiállítása, mely Koppenhága, Milánó, Párizs és Köln design fesztiváljai után a magyar közönségnek is bemutatkozik. A szeptember 30-án, este hét órakor, az Iparművészeti Múzeumban nyíló kiállítás 18, a harmincas éveiben járó designer és designer-csoport munkáit mutatja be, akik sok esetben nem csupán alkotói, de gyártói és menedzseri is saját termékeiknek. A tárlat kurátorai, Agnieszka Jacobson-Cielecka és Paweł Grobelny arra törekedtek, hogy bemutassák a lengyel design azon sajátosságait, amelyek alapján megkülönböztethető más országok formakultúrájától.

Szervezők: Regionális Múzeum – Stalowa Wola, Lengyel Intézet.
Együttműködő partnerek: Adam Mickiewicz Intézet, Iparművészeti Múzeum, Design Hét Budapest.
www.unpolished.pl



Designed In Poland – a borostyánműves hagyományok új köntösben jelennek meg azon a vándorkiállításon, melyen az ékszerek mellett kortárs alkotók által jegyzett dísztárgyak és üvegművészeti alkotások is helyet kapnak. A kiállítás szeptember 30. - október 9. között tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban.

Szervezők: Lengyel Információs és Külföldi Beruházási Ügynökség (PAIZ), Lengyel Köztársaság Nagykövetsége Kereskedelemfejlesztési és Beruházási Osztálya


TEXTILAKADÉMIA - A łódźi művészeti akadémia textilművészeti és divattervező tanszéke idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját, amit kiállítások sora kísér. Ennek részeként Budapestre is ellátogat az utóbbi évek hallgatóinak legjobb munkáiból összeállított válogatás átfogó képet nyújtva a nyomottanyag-tervezés korszerű, a kortárs design elvárásainak megfelelő legújabb irányzatairól.
A tanszéken működő három textilnyomó műhelyben zajló munka alapja a Teresa Tyszkiewicz professzor nevéhez fűződő pedagógiai módszer, mellyel a kortárs képzőművészet szellemiségét sikerült belevinni ebbe a nemrég még kézműiparnak tekintett ágazatba.
Az textilakadémia munkáiból összeállított kiállítás megnyitója október 1-én, 16.00 órakor kerül megrendezésre a Lengyel Intézetben.

Szervező: Lengyel Intézet



KREATIMM – Design elvitelre! Végre nemcsak gyönyörködhetünk, de ha tetszik, haza is vihetjük a kortárs design tárgyakat. A Design Hét első hétvégéjén, október 2-án, az Iparművészeti Múzeumban megrendezésre kerülő Kreatimm az „UNPOLISHED – kortárs lengyel design” című kiállításhoz kapcsolódik. Magyar tervezők mellett Lengyelországból több desisgner is részt vesz a vásáron, személyesen vagy munkái révén.

Szervezők: Iparművészeti Múzeum, Lengyel Intézet



Kiskakas4 - animációs filmnapok a Design Hét keretében. Október 7-én a Kino moziban lengyel animációs műhelyek, lengyel stúdiók és független alkotók, a Krakkói Képzőművészeti Akadémia legendás Animáció Tanszéke vendégeskedik majd, a MOME animációs és az ELTE filmtudós hallgatóival egyetemben.

Szervező: MOME Anim


The Budapest Design Meetup – A tavalyi nagy sikerű Design Hét Special Meetup folytatásaként a szervezők idén új helyszínnel, a Gödör Klub előadótermében, finn és lengyel vendégelőadókkal, valamint a friss magyar élvonallal készülnek. Az október 2-án 18:00-21:00 óra között megrendezésre kerülő közvetlen, baráti hangulatú esten minden előadó nyolc percnyi vetített prezentációval mutatkozik be, ezt követően pedig kérdezz-felelek keretében lehet vitázni, beszélgetni, majd az estét záró bulin mulatni.

Szervező: MOME line - design műhely



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés