bezár
 

színház

2011. 09. 29.
Krúdy-nap a Ferencvárosban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Krúdy "szellemidézés" Krúdy-fröccsel és gőzölgő húslevessel, konferencia, kiállítás a Szindbád című Huszárik-film standfotóiból, színházi előadás és filmvetítés - Krúdy-napot rendeznek pénteken a Ferencvárosban, a Pinceszínházban és a Ráday utcában.

Szkéné színház

Krúdy szorosan kötődött a Ferencvároshoz, nem csak lakója volt, de többször írt is róla. Nem véletlen, hogy a Ráday utcában vendéglő is őrzi A vörös postakocsi című híres regényének emlékét.

Igaz, ő még varrógéphangú utcáknak nevezte a ferencvárosi kis utcákat, a Mester utca környékét, ahol mesteremberek élték hétköznapjaikat, azóta Ferencváros jócskán megváltozott, de Krúdy emléke itt maradt - írják a Pinceszínház közleményében.

A teátrum tájékoztatása szerint a program a Krúdy emlékezete című konferenciával kezdődik, amelyet a Kalligram Kiadó szervez a Pinceszínházban. Délután kerekasztal-beszélgetést tartanak ugyanitt Bezeczky Gábor, Szegedy-Maszák Mihály és Mészáros Sándor részvételével.

A konferencia és a beszélgetések után a Ráday utcában Szindbád köztünk van címmel utcai "szellemidézést" tartanak Krúdy-fröccsel, gőzölgő húslevessel és utcai akciókkal.

A Krúdy-napon nyílik meg Szinbád, a halhatatlan címmel B. Müller Magda kiállítása Huszárik Zoltán Szindbád című filmjének standfotóiból a Pinceszínházban.

Este Fráter Zoltán Hát hogy szeret maga engem? című drámájának bemutatójára várják a közönséget; a Krúdy Gyula szerelmi levelezője alcímű előadásban Szikszai Rémusz, Bozó Andrea és Eke Angéla szerepel, a produkciót Néder Panni rendezi.

A Ráday utca Kálvin tér felőli oldalán pedig - szabadtéri filmvetítésen - Huszárik Zoltán Szindbád című filmje látható. Krúdy Gyula alakját a filmben Latinovits Zoltán idézi meg, aki a Mester utca lakója volt ifjú éveiben, s akinek az emlékét a körúthoz közeli ház falán ma is emléktábla őrzi.

Krúdy Gyula életművének első teljes kiadását a szintén a Ferencvárosban működő Kalligram könyvkiadó vállalta magára: csaknem harmincadik darabjánál jár a sorozat, amely majdan ötven kötetben eddig 3500 kiadatlan írást tár a nagyközönség elé.

A Krúdy-nap alkalmából a Ferencvárosi Önkormányzat Krúdy-sorozatot ajándékoz a kerület egyes könyvtárainak.

Minden rendezvény ingyenes, kivéve a Pinceszínház esti színházi előadását. Az esemény fővédnöke Bácskai János, Ferencváros polgármestere.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés