bezár
 

art&design

2011. 09. 29.
Új állandó kiállítás Budapest történetéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A főváros történetéről szóló új állandó kiállítás nyílik a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában (BTM) pénteken; a Budapest - Fény és Árnyék című tárlat a főváros ezeréves történetét mutatja be a kor legmodernebb eszközeivel.

prae.hu

A kiállítás az időrendet követve a múzeum legfontosabb tárgyait, különleges kincseit felvonultatva mutatja be az évszázadok során annyiszor lerombolt, majd újjáépített város történetét.

A javarészt a Történeti Múzeum kincseiből összeállított tárlatra számos raktárban pihenő különleges régészeti lelet került elő, köztük egy Dunából kiemelt kard vagy az M0-s autópálya építése során fellelt antik ezüst nyaklánc.

A modern technika vívmányait felhasználva érintőképernyős monitorok segítenek jobban megismerni a főváros színes történelmét és lehetőséget adnak jobban elmélyülni egy-egy részben olvasmányok, képek, interaktív játékok és eredeti dokumentumok felolvasásával készült hanganyagok segítségével.

A Budapest történetéről szóló korábbi kiállítás az évek során elhasználódott, elavult, felújításra és színesítésre szorult. A korábbi tárlat mintegy húsz éven át volt látható a múzeumban, megújítása, felfrissítése aktuálissá vált - hangzott el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A múzeum pályázati források és egyéb támogatások segítségével elkészült új kiállítása két ütemben valósul meg. A tárlat 917 négyzetméteren terül el, ebből pénteken az első ütemben 517 négyzetmétert adnak át, a további 400 négyzetméteren helyet foglaló második szakasz előreláthatóan 2012 tavaszára készül el.
A kiállítás kronologikus és tematikus egységekbe foglalva mutatja be a város különböző korszakait és funkcióit.

A számos különleges és érdekes dokumentum, tárgyi emlék között szerepel például egy működő állapotú Landerer és Heckenast nyomdagép, amelyet a tervek szerint aktív állapotban is láthat a közönség.

A második ütemben elkészülnek a kronologikus részekből mintegy oldaláganként kinyúló tematikus egységek. Ezek olyan, Budapest sajátos történetét meghatározó kérdésköröket fejtenek ki, amilyen az etnikai sokféleség kérdése, a fürdőkultúrát bemutató vitrin vagy a szőlőkultúrával foglalkozó rész.

A BTM Budapest történetét bemutató korábbi kiállítása 1993-ban nyílt meg az épület földszintjén, majd 1998-ban a főlépcsőházban elkészült a tárlat kiegészítéseként a középkori kiállítás. Az újkori rész 1995-től volt látható.

Az új és korszerű, mindkét korszakot felölelő állandó tárlat kurátora Perényi Roland történész és Végh András régész.


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés