bezár
 

irodalom

2011. 09. 29.
A NEFMI 1,346 milliárd forintot folyósít az NKA-nak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) költségvetéséből 1.346.200.000 forintot csoportosítanak át a Nemzeti Kulturális Alaphoz. Az összeg több kulturális program, illetve tematikus pályázat pénzügyi fedezetét biztosítja.

A kormány szeptember 20-án hatályba lépett, 1316/2011-es határozatában azonnali hatállyal maradványtartási kötelezettség alá vonta számos művészeti szervezet 2011-es működéséhez szükséges támogatását.

Portálunk ennek hatására szeptember 25-én petícióval erősített nyílt levelet írt a parlamenti képviselőknek, melyben felhívtuk a figyelmet arra, hogy egy ilyen átfogó megszorító intézkedés beláthatatlan és csak hosszú évek munkájával kijavítható károkat tud okozni a kulturális életben, és az érintett művészeti ágakban egyaránt. A petíciót néhány nap alatt több ezren aláírták, köztük a magyar művészet nemzetközileg is ismert, jelentős alkotói.

Még a döntés előtt, szeptember 17-én négy magyar írószervezet (Erdélyi Magyar Írók Ligája, Fiatal Írók Szövetsége, József Attila Kör, Magyar Írószövetség) nyílt levélben kérte a miniszterelnök segítségét, mivel a működésükhöz biztosított 2011-es támogatásaikat még nem kapták meg. L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának fideszes elnöke szeptember 26-án, hétfőn a parlamentben felhívta a figyelmet arra, hogy ezekhez az írószervezetekhez hasonlóan számos más kulturális szervezet sem kapta meg a 2011-es állami támogatását. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár L. Simon László kérdésére válaszolva többek között azt mondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap igazgatósága 30 napon belül megköti a támogatási szerződéseket.

Karácsony Gergely (LMP) írásbeli kérdést intézett Réthelyi Miklóshoz, azt tudakolva, hogy mikor kaphatják meg a független színházak az elnyert támogatásokat. Mint az LMP keddi közleményében írták, a független színházak annak ellenére nem jutnak hozzá a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati pénzeihez, hogy a támogatási döntések már rég megszülettek, és az összeg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál rendelkezésre áll.

Szeptember 28-án, szerdán tizenöt művészeti szervezet intézett nyílt levelet a miniszterelnökhöz, a nemzeti erőforrás miniszterhez, valamint a kultúráért felelős államtitkárhoz. A levélben hangsúlyozták, hogy még nem történt meg a megítélt támogatási és működéshez szükséges pénzek folyósítása. A szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a pályázati alapon támogatott művészeti szféra támogatási rendje és annak jogi környezete a rendszerváltoztatás óta kidolgozatlan, átláthatatlan, kaotikus, ami miatt lehetetlen az érintett szervezetek kiszámítható működtetése. A probléma megoldása érdekében arra kérték a kormányt, hogy kezdjen párbeszédet a művészeti szervezetekkel.

Réthelyi Miklós miniszter hétfőn intézkedett az 1 milliárd 346 millió 200 ezer forint átcsoportosításáról. Erről tegnap, szeptember 28-án jelent meg közlemény a kormány és a minisztérium oldalain.

Az érintett pályázatok és programok a következők:

prae.hu

  • a II. kategóriába besorolt zenekarok és énekkarok támogatására kiírt pályázat
  • a VI. kategóriába besorolt független színházak tevékenységének támogatására kiírt pályázat
  • a kiemelt művészeti célok megvalósítására színházak részére kiírt pályázat
  • a kiemelt művészeti célok megvalósítására zenekarok és énekkarok számára kiírt pályázat
  • a művészeti társadalmi szervezetek működési támogatásai
  • a Közkincs Hitelprogram 2011. évi tőke-és kamattörlesztés támogatása

“A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságától Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár azt kérte, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy minden nyertes pályázóval, illetve kedvezményezettel az elnyert támogatás folyósításához szükséges támogatási szerződések a lehető legrövidebb időn belül készüljenek el” – olvasható továbbá a közleményben.
 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés