bezár
 

zene

2011. 09. 27.
Pécsi iskola győzött az országos Liszt-vetélkedőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pécsi iskola győzött - nevezetesen az Apáczai Csere János Nevelési Központ 1-es számú Általános és Művészeti Iskola - az országos Liszt-vetélkedőn 120 iskola 222 csapatát utasítva maga mögé.

prae.hu

A zenés ünnepséggel megkoronázott eredményhirdetés szerdán volt a döntő helyszínén Budapesten, a Művészetek Palotájában. Maga a verseny fél évvel ezelőtt kezdődött, ötletgazdája, kezdeményezője és fő szervezője az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola.

A versenyzők 10-15 életév közöttiek - azaz 5-8. osztályosok - voltak, a csapatok pedig 5 fősek, így 1110 gyereket - és persze számos felkészítő tanárt - mozgatott meg az országos vetélkedő, amely négy fordulóból állt.

A döntőbe az eredeti tervek szerint 6 csapat jutott volna, de annyira szoros volt a mezőny, hogy a 3. fordulóban holtverseny alakult ki, és végül 7 csapat mérkőzött meg egymással szerdán abban, hogy melyikük tud többet a 200 éve született Liszt Ferenc életéről és zenéjéről. Utóbbi kicsit "könnyített" volt: csak olyan "versenyművek" szerepeltek a tematikában, amelyeket a korosztály képes befogadni, így Liszt legbonyolultabb művei "nem játszottak" - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Ahogy az elődöntő, úgy a döntő is szoros volt, annyira, hogy harmadik hely helyett két másodikat hirdettek ki. Az egyik "ezüstérmes" a vetélkedőt kezdeményezők csapata lett, az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskoláé, a másik pedig az egri Lenkey János Általánosé. A díjazottak serlegeken és okleveleken kívül könyvjutalmat kaptak, de mindegyik döntős csapat részesült elismerő oklevélben.

A díjátadó gála "alaphangját" Oravecz György zongoraművész adta meg Liszt Ferenc XIX. magyar rapszódiájával - és parádés játékkal. Dr. Kupper András országgyűlési képviselő, Újbuda polgármestere a rendezvény fővédnökeként kiemelte, hogy minden versenyző diák nyertes, mert "élettöbbletként" viheti tovább magában Liszt zenéjét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés