bezár
 

irodalom

2011. 09. 26.
Hétfőn átadták a Gundel-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kalász Márton költő, író, műfordító kapta idén a Gundel Életműdíjat; a rangos elismerést Tarlós István főpolgármester adta át hétfő este Budapesten a Gundel-házban. Szvoren Edina írói, Lanczkor Gábor költői, Tasnádi Bence színészi, Galán Angéla pedig filmes munkájáért kapott díjat.

prae.hu

Tarlós István, aki egyben az életműdíj kuratóriumának is tagja, köszöntőjében méltatta Kalász Márton sokrétű irodalmi tevékenységét, költői, műfordítói munkásságát.

Emlékeztetett rá, hogy a díjazott a Magyar Írószövetség elnökeként, majd elnökségi tagjaként, valamint a Magyar Művészeti Akadémiában is tiszteletre méltó munkát fejtett ki.

Tasnádi Bence színész vehette át az fiatal színészeknek szóló elismerést, fiatal filmesek közül Galán Angéla kapott Gundel Művészeti Díjat, Lanczkor Gábor költő és Szvoren Edina író mellett.

A megújult Gundel Művészeti Díjak második csoportját adták át hétfő este a városligeti Gundel-házban.

Idén az egyes művészeti ágak fiatal tehetségei kapnak elismerést, de megtartották az életműdíjat.

Május 30-án ifjú énekes, hangszeres muzsikus, illetve képzőművész és ígéretes tehetség vehetett át elismerést. Alföldy Tádé, az intézmény ügyvezető igazgatója rámutatott, jó hír a díjátadó napján, hogy a Gundel melletti Állatkerti utca Gundel Károly utcára való átnevezése a héten a fővárosi közgyűlés napirendjére kerül.

A szakmai kuratóriumok elnöke, Szinetár Miklós hangsúlyozta, a tízéves Gundel-díj, amely nem jár pénzjutalommal, mára magas rangot szerzett, a valódi teljesítményt és az igazi ígéretet ismeri el.

Felidézte a Gundel család leszármazottjának, a napokban a születésnapja okán ünnepelt Latinovits Zoltánnak az emlékét. Olyan óriás volt - mondta - amilyenek ma hiányoznak a művészeti életből, öntörvényű volt, de ezzel vitte előre hivatása szellemét. Reméli, hogy a mostani nemzedék ezt a szellemiséget folytatja.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés