bezár
 

film

2011. 09. 26.
Véget ért a csíkszeredai dokumentumfilm-fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejeződött a csíkszeredai dokumentumfilm-fesztivál; a fil.dok elnevezésű seregszemlén szerepelt 108 alkotásból 67-et értékelt a zsűri.

prae.hu

A szeptember 19-én kezdődött és vasárnap, szeptember 25-én befejeződött 7. film.dok fesztivál szombati díjkiosztó gáláján a legjobb film díját az Alexandru Solomon rendezésében készült Kapitalizmus - a mi titkos receptünk kapta. A romániai rendszerváltozás előtti és utáni időszakot összehasonlító film operatőre Andrei Butica - olvasható a fesztivál honlapján (www.dok.ro).

A rendezői díjat Bárányfelhő című alkotásával Zsigmond Dezső rendezőnek ítélte oda a zsűri. A filmet Lovasi Zoltán operatőr fényképezte.

A zsűri díját a Csak ritka a fenyőfa, az a baj - A szarvasi székely története című alkotás érdemelte ki. A film rendezője Sári Zsuzsa, operatőre Kormány Tibor.

A legjobb elsőfilmes a Blokul no. 6 (A 6. sz. tömbház) című film lett, amelynek rendezője Akar Péter, operatőre Carmen Bianca Tofeni. A film 16 család életét mutatja be Románia északi részén, egy elnéptelenedő bányásztelepülésen, ahol már csak egy lakótelepi ház áll.

A legjobb vágó díját A város ritmusa című filmnek ítélték oda. A 15 perces alkotásnak - amelyben egy kisfiú és a városi hangok, zajok a főszereplők - a vágója Szalai Károly, rendezője Salamon András, operatőre pedig Tóth Zsolt.

A legjobb operatőrnek járó díjat a Vad Magyarország - A vizek birodalma című természetfilm kapta. A filmet Török Zoltán rendezte, operatőre pedig Jan Henriksson.

A legjobb forgatókönyv a négy középkorú ember sorsfordító élethelyzetét bemutató Maradandó sérülések című filmé lett. (rendező: Nemes István, operatőr: Somogyvári Gergő)

A legjobb tudományos ismeretterjesztő film a zsűri szerint A Nyolcak nyomában című alkotás lett, amelyet Szalay Péter operatőr-rendező és Nagy Ernő operatőr készített.

A lakiteleki filmfesztivál díjait a Körbe vagyok fülekkel véve (rendező: Zsók Enikő, operatőr: Jakab Ervin), a Kőbe vésett álom (rendező: Daczó Katalin, operatőr: Szabó Ádám), továbbá a Janovics Jenő, a magyar Pathé (rendező: Zágoni Bálint, operatőr: Bántó Csaba, Filep Farkas, Keresztes Péter, Székely Róbert) című filmek kapták.

A Nemzeti Kultúráért Egyesület díjazottja A szellem filozófusa - Fülep Lajos (rendező: Kisfaludy András, operatőr: Balog Gábor, Nemescsói Tamás, Kordik Ferenc, Olasz Ferenc), továbbá A herceg (rendező: Katona Zsuzsa, operatőr: Dala István) és az Így veszett el Erdélyország (rendező és operatőr: Zsigmond Attila) című film lett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés