bezár
 

art&design

2011. 09. 25.
Kiállítás Sárközy Pál festményeiből Moszkvában magyar közreműködéssel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sárközy Pálnak, a francia államfő édesapjának, valamint alkotótársának, Werner Hornungnak a közös festményeiből nyílt kiállítás a hétvégén Moszkvában Oroszország párizsi nagykövetsége, az Orosz Művészeti Akadémia és a budapesti Abigail Galéria közös szervezésében, Mihail Svidkoj, az orosz államfő nemzetközi kulturális ügyekben illetékes különmegbízottja védnökségével.

prae.hu

Az érdekes képek alapját Sárközy Pál hagyományos technikával festi, Werner Hornung számítógépes grafikus, számos díj kitüntetettje pedig ezeket számítógépen dolgozza fel, majd ezt esetenként újabb hagyományos kiegészítés és újabb digitális feldolgozás követi. A kiállításnak helyet adó moszkvai galéria szerint ezek a művek a szürrealizmus és a francia szimbolizmus hagyományait viszik át a pop art szellemében a legkorszerűbb technológiák területére. "Ezek a képek nem valószínűtlen dolgokat ábrázoló, szürrealista, vagy jelképes jellegű fotók, hanem a század dokumentumai, amelyek a korszerű technológiák felszabadító erejéről szólnak" - áll az ismertetőben.

Sárközy Pált és Werner Hornungot a kiállítás alkalmából az Orosz Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjaivá választotta a testület elnöksége.

Az Abigail Galéria és Aukciós Ház Sárközy Pál és Werner Hornung képviselője Franciaországon kívül, e minőségében vett részt a művészek első moszkvai bemutatkozásának szervezésében. Hajdú Katalin, a galéria tulajdonosa tudatosan vállalt feladatának tekinti a külföldön nevessé vált, de Magyarországon még nem, vagy alig ismert művészek bemutatását a hazai közönségnek. Ennek jegyében 2005-ben kezdte a Próféták hazatérnek című kiállítás-sorozatot, amelynek keretében már több mint harminc külföldön élő magyar származású művész munkásságát mutatta be.

A nagy érdeklődéstől kísért ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Mihail Svidkoj elnöki különmegbízott, a kiállítás védnöke, Zurab Cereteli ismert képzőművész, akinek a galériájában a tárlatot rendezték, és megjelent Íjgyártó István moszkvai magyar nagykövet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés