bezár
 

art&design

2011. 09. 25.
Egy börtönkápolna feltámadása: fotókiállítás Balassagyarmaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Balassagyarmati Fegyház és Börtön kápolnájának felújítását mutatja be Gránitz Miklós fotókiállítása, amelyet hétfőn nyitnak meg a Nógrád megyei városban.

prae.hu

A börtönkápolnát az elítéltek újították fel egyedülálló freskóterápia keretében 2008 szeptembere és 2009 decembere között.

Gránitz Miklós a kezdetektől végigfotózta a munkálatokat, a képekből válogatott kiállítást a Madách Imre Városi Könyvtárban nyitja meg Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat alpolgármestere - mondta az MTI-nek Nemszilaj László, az intézet sajtóreferense.

A Szent Mihály kápolna felújítását egyben terápiának is szánták a börtönben. A Norvég Civil Támogatási Alap segítette a programot, amelyben 70 elítélt vett részt. A tíz méter magasságú kápolnában 350 négyzetméteres felületen nyolc stilizált ablakban jelenítették meg a biblia képeket, amelyeket Lencsés Zsolt festőművész festett a falakra. Az elítéltek nemcsak az építési és festési munkákban vettek részt, hanem ők tervezték a témaköröket is. Vác, Márianosztra és Balassagyarmat intézeteiből 36 munka érkezett a rajzpályázatra.

Felújítása óta a terem kápolnaként és könyvtárként működik.

Nemszilaj László elmondta, hogy a munkákról fotókkal illusztrált könyv is készült. Kronauer Éva Lilla Aranymadár freskó tolla - Egy műemlék kápolna nem mindennapi újjászületése című kötetét a szerző jelenlétében szeptemberben mutatta be a fővárosban Budai István, a balassagyarmati intézmény parancsnoka.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

gyerek

Shonna Ines és Agócs Írisz részvételével
Kemény Lili Nem című regényének kritikája
Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés