bezár
 

színház

2011. 09. 24.
Itt van japán! - 2. Butoh és Előadóművészeti Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Itt van japán! címmel rendezik meg a 2. Butoh és Előadóművészeti Fesztivált Budapesten a Merlin Színházban; a japán előadóművészeteket bemutató nemzetközi fesztivált szeptember 26. és október 1-je között tartják, a budapesti programokat kelet-európai turné követi.

Szkéné színház

Az Érintéspont Művészeti Alapítvány 2011-ben második alkalommal rendezi meg japán előadóművészeteket bemutató nemzetközi fesztivált. A budapesti programokat, amelyeknek idén a Merlin Színház ad otthont, nemzetközi turné követi majd a pozsonyi Bratislava in Movement Festival, valamint a krakkói Manggha Muzeum együttműködésével - közölték a szervezők az MTI-vel.

A terveik szerint a jövőben kétévente jelentkező programsorozat a műfajok legnevesebb képviselőinek bemutatásával szeretné a japán kultúra itthon és a régióban kevésbé ismert szegmensét megismertetni a nagyközönséggel, illetve a színházi szakmával.

Az idei fesztivál a butoh műfaját igyekszik körbejárni. A butoh a második világháború után született Japánban a nyugati táncstílusokkal szembeforduló avantgárd előadóművészeti stílusként, amely a testről alkotott konvenciókat lefejtve az érzelmi intenzitásra helyezte a hangsúlyt és erre alapozva alakította ki mozgásnyelvét, eszköztárát. A butoh előszeretettel használ játékos és groteszk képeket, dolgoz fel tabu témákat, s választ különleges tereket helyszínül. S bár a butoh valamennyi alkotója saját, egyéni filozófiáját követi, az évtizedek során megfigyelhetővé váltak bizonyos irányok és tendenciák, amelyeket a fesztivál előadásain is nyomon követhetünk.

Az Itt van Japán! két bemutatónak ad otthont: Ko Murobushi, a Japánból érkező nagymester és Batarita, a butoh tánc magyarországi letéteményese 2011 nyarán készült Otthagyott árnyék című koprodukciójának, valamint az Akira Kasai Társulat A vér egy különleges nektár című darabjának.

A fesztivál hat napja során a butoh japán nagymesterei (Yoshito Ohno, Akira Kasai, Ko Murobushi, Yumiko Yoshioka) mellett a műfaj fiatalabb generációjának képviselői (Kae Ishimoto) egyaránt színpadra lépnek majd.

Az előadásokon kívül professzionális workshopokon is részt vehetnek az érdeklődők, az estéket záró közönségtalálkozókon pedig az alkotókkal, előadókkal való személyes találkozásra, kérdések felvetésére, élmények megosztására is lehetőség nyílik.

A fesztivál valódi különlegessége a 103 éves korában elhunyt butoh nagymester emlékének szentelt Kazuo Ohno élete kiállítás, amely eredeti plakátokat, a mesterről készült fotókat, általa készített grafikákat és róla szóló könyveket mutat be a nagyközönség számára. A két este során vetített dokumentumfilmek pedig Kazuo Ohno világába, életről és a táncról alkotott gondolataiba engednek betekintést.

A fesztivál szervezői az idén is folytatják Az életkor ereje szimpóziumot, amely a nyugati kultúrákban meglehetősen kényes témát jár körül: az öregedést és az öregséget.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés