bezár
 

színház

2011. 09. 23.
Vinnai András darabjával kezd a Gólem Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vinnai András Lefitymálva című új darabjával indítja az évadot a Gólem Színház; a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról szóló, kritikus hangvételű előadásban Lukáts Andor, Nagy Mari, Schmied Zoltán, Bánki Gergely és Huzella Júlia játszik, a bemutatót szombat este tartják.

Szkéné színház

A produkciót a Sanyi és Aranka Színházban játsszák, ahova a Gólem Színház a 2011-12-es évadban beköltözik, és amely a tervek szerint a zsidó színház előadásai mellett teret ad különböző kultúrák fiatal, kortárs alkotóinak megjelenésére, együttműködésére.

Az első bemutató, a Lefitymálva című darab merész és önkritikus megközelítésben dolgozza fel a zsidósággal kapcsolatos társadalmi paranoiák témakörét - olvasható a Gólem Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A zsidó kultúrával foglalkozó független színház szerint társadalmunkban a "zsidó vs. nem-zsidó" hivatkozású diskurzus ördögi köröket fut.

"Ezért fontos, hogy próbáljunk nyitni egymás felé, mégpedig úgy, hogy saját közösségünkhöz is kritikai szemmel közelítünk" - írják.

A darab előkészületeként a színház felhívást intézett a közönséghez: mindenki beküldhetett zsidósággal kapcsolatos közhelyeket. A gyűjtés után a beérkezett anyaggal felkeresték Vinnai András drámaírót, majd vegyes kulturális hátterű fiatalokból álló csapatot verbuváltak a darab megvalósítására.

A cél, hogy a különböző látószögből közelítő, sokszor öröklött előítéleteit hordozó felek mindegyikét szembesíteni lehessen abszurd berögződöttségeivel. Mindezt rengeteg humorral - olvasható az előadás ismertetőjében.

Mint írják, a Lefitymálva című darabban mindenkit kinevethetünk, önmagunkat is. A darab igen kritikus a zsidó közösséggel szemben is, nagy adag (ön)iróniával láttatja a zsidóságon belüli mániákat, amelyeket részben két karakter - Rosenzweigbergerstein holokauszt-szakértő és Horovitzné, számos zsidó szervezet vezetőségi tagja - közvetít.

Vinnai András a készülő színdarab "bevállaltan antiszemita és zsidóbérenc, egyértelműen antinacionalista és fajvédő". "Addig szeretnénk püfölni a fogalmakat és a kategóriákat, a félelmeket és a fájdalmakat, amíg azok teljesen el nem veszítik eredeti jelentésüket és funkciójukat" - írja.

A darabot szeptember 29-én, 30-án, október 13-án és 14-én is játsszák.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés