bezár
 

építészet

2011. 09. 23.
A balatonkenesei tájház lett Az év tájháza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A balatonkenesei tájház nyerte el idén Az év tájháza díjat. A kitüntetést a IX. Országos Tájház Találkozó nyitónapján, pénteken adták át a díjazott intézménynek a fertődi Esterházy-kastélyban.

prae.hu

A díjat 2003-ban alapította a tájház szövetség, amely jövőre emlékezik meg megalakulásának 10. évfordulójáról. A balatonkenesei tájház kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként kapta a kitüntetést.

A címre idén négy intézmény pályázott. Az endrődi, a fertőszéplaki és a gyömrői tájház elismerő oklevelet kapott a részvételért a tájház szövetségtől.

A szakmai találkozón V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára bevezetőjében arról beszélt, hogy az agrárium, a termelés a vidékfejlesztésnek csupán egy szelete.

A vidékfejlesztés a kultúra megőrzését fontos feladatának tekinti. A pályázatok egy része ezt a célt szolgálja. A vidéki kulturális épített örökség keretében erősödnek a közösségi együttlét intézményei. Hatvannál több kultúrház újul meg és alakul át a XXI. századi igényeket kielégítő közösségi térré.

A falumegújítást szolgáló pályázatoknál sajnálatos módon kevesebb figyelem fordul a falukép megőrzésére - hangoztatta a vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

V. Németh Zsolt közölte: szeretnék elérni, hogy az egyedi tájaknak egyedi karaktere legyen, akár még a gyümölcsféleségek terén is. Ezért tartják fontosnak a tájfajták újbóli elterjesztését.

Az államtitkár kitért arra, hogy a következő pályázati kiírásoknál törekednek arra, hogy a népi műemlékek nagyobb hangsúlyt kapjanak. További cél a pályázati elbírálási idők csökkentése és az eljárások egyszerűsítése - mondta.

Taschner Tamás a Fertő-táj Világörökség Egyesület képviseletében a Fertő-táj és a turizmus kapcsolatáról beszélt.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a Fertő-táj éppen 10 éve a világörökség része. Ausztria területén 20, Magyarországon pedig 10 település tartozik ehhez a régióhoz.

Ami a magyar oldalt illeti: a belföldi turisták teszik ki a vendégek kétharmadát, akik a tó-parti falvak szálláshelyeit, panzióit veszik igénye. Az átlagos tartózkodási idő valamivel több két napnál.

Az egyesület arra törekszik, hogy a látogatók elsősorban ne a strandolás kedvéért jöjjenek a Fertő környékére, hanem azért, hogy megismerjék ennek a vidéknek a sokszínű természeti értékeit és épített örökségét. Azt szeretnék, hogy a Fertő-táj ne turisztikai termék legyen, hanem márka, amelyhez értékek és érzelmek kapcsolódnak - mondta a szakember.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés