bezár
 

irodalom

2011. 09. 23.
Női témákkal nyitott a Párizsi Magyar Intézet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fogyasztói társadalom női szépségideálja a témája a Párizsi Magyar Intézet csütörtök este megnyílt évadnyitó tárlatának. A kiállításhoz kapcsolódóan a női irodalomról rendeznek kerekasztal-beszélgetést.

prae.hu

A Változtass gyönyörűvé! című csoportos kiállítás középpontjában a fogyasztói társadalom, a média és a kortárs magyar képzőművészet összefüggései állnak, különös tekintettel a női test reprezentációjára.

A tárlat olyan fiatal, elsősorban női magyar képzőművészek alkotásait mutatja be, akik a média által generált új, női szépségeszményre és ideálokra, a nemi szerepek megváltozására, a férfi és női szerepek összemosódására vagy a testátalakítás lehetőségeire reflektálnak.

Pelesek Dóra esztéta, a kiállítás kurátora szerint megfigyelhető az a tendencia, hogy a nők egyre férfiasabbak megjelenésükben és szerepeikben is.

A hagyományos női szerepeket úgy kell továbbvinniük, hogy közben az úgynevezett szupernő imázsának is meg kell felelniük, azaz a karrierépítés ugyanolyan fontossá vált, mint jó családanyának lenni. Tökéletességre kell törekedni kinézetben és szellemi szinten is: "ma már nem elég jól főzni és gyereket nevelni, hanem a topon is kell mindig lenni".

Az ezekkel a problémákkal foglalkozó munkák közös vonása az erőteljes média- és társadalomkritika, valamint az egyes médiaműfajok által közvetített ambivalens női testideál olykor humoros, máskor drámai leleplezése, mint például egy olyan fotósorozat, amely anorexiából meggyógyult lányokról készült.

A festmények, printek, fotók, szobrok és performansz-dokumentációk mellett több, digitális technikát is felhasználó, és azt a hagyományos képzőművészeti eljárásokkal ötvöző alkotás kapott helyet.

Ezek egyike a Magyarországon még újdonságnak számító divatvideó, amely ugyanakkor nem meríti ki egy divatbemutató témáját, hanem művészi látásmódot is közvetít: vegyíti egymással a videoművészet, a művészi kisfilm, valamint tervezői kollekciók mellé készített videoklip és a kereskedelmi reklám elemeit - hangsúlyozta az MTI-nek a kurátor.

A kiállítást csütörtök este Kovács Ilona nyitotta meg, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a női szépségideál a korokkal változik.

Az egyetemi tanár, műfordító részt vesz a péntek esti kerekasztal-beszélgetésen, amelyen Béatrice Didier-vel, a téma egyik legjelentősebb francia szakértőjével és Almássy Éva magyar származású francia íróval arra a kérdésre keresik a választ, hogy létezik-e női irodalom, valamint hogy az irodalomkritika értékítéleteit befolyásolják-e szexista előítéletek.

A Változtass gyönyörűvé! című tárlat október 23-ig tekinthető meg Párizsban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés