bezár
 

irodalom

2011. 09. 22.
170 éves a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) megalakulásának 170. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget csütörtökön Szombathelyen, ahol kétnapos országos tanácskozás kezdődött a szervezet jelenéről és jövőjéről.

prae.hu

A vasi megyeháza dísztermében tartott ünnepségen Vizi L.Szilveszter akadémikus, a TIT elnöke idézte Bugát Pált, a Magyar Természettudományi Társaság megalapítóját, aki azt vallotta: "a tudomány anyanyelven történő terjesztése a nemzeti lét megtartója".
Az elmúlt 170 évben folyamatosan működött a szervezet, amelynek addigi 24 elnöke között olyan személyiségek voltak, mint Than Károly, Szili Károly, vagy a második világháború után Ádám György, Nemeskürty Isván és Szentágothai János - sorolta.

Vizi L. Szilveszter hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy a XX. században, a természettudományok exponenciális fejlődése, az atomenergia felszabadítása, az űrkorszak, a komputerkorszak, az automatizálás és az információs forradalom, ezeknek globális rendszerré válása az egyént soha nem látott mértékben tette kiszolgáltatottá, ugyanakkor hatalmas lehetőséget is biztosítottak, mind az egyén, mind pedig a közösségek számára.

Az információs forradalom eredménye, hogy egy-egy nemzet helyét és szerepét a globalizálódó világban az dönti el, milyen mértékben hasznosítja az információt és a tudást társadalmi és gazdasági tőkeként. Ez viszont meghatározza, hogy egy nemzet olcsó fizikai munkaerejével, vagy jelentős szellemi tőkével vesz-e részt a nemzetközi munkamegosztásban - mutatott rá az akadémikus.

A szellemi tőke, a szürkeállomány korunk legfontosabb nyersanyaga. Ez az egyetlen nyersanyag, amely nem merülhet ki, folyamatosan újratermelhető oktatással és továbbképzéssel.

Ez teszi a közoktatást és a felsőoktatást a nemzet jövője szempontjából a legfontosabb stratégiai kérdéssé és ez teszi a TIT-et újabb és újabb ismeretek átadójává - fűzte hozzá.

Az egy életen át tartó tanulás elősegítésével, az emberek ismeretanyagának naprakész megújításával a tudományos ismeretterjesztő társulat az ország versenyképességét segíti és a vele kapcsolatba kerülő állampolgárok társadalmi érvényesülését támogatja. Nyelvoktatási programjaival a TIT évtizedek óta hozzájárul, hogy a tanfolyamain résztvevő emberek jobban eligazodjanak, tájékozódni tudjanak a többnyelvű globalizálódó világban, az Európai Unió 27 országában - mondta.

A XXI. században, az országok rangsorát már nem az fogja megszabni, mekkora a területük, mekkora a lakosságuk száma, mekkora hadseregük van, hanem az, hogy a világ új termékeihez milyen mennyiségben tudnak saját szellemi tőkét hozzáadni - fejtette ki a TIT elnöke.

Az értékek megteremtése mellett, a hagyományok, a meglévő értékek tiszteletére kell nevelni a nemzedékeket, hogy ezzel is egy egészséges nemzettudatot alakítsunk ki - hangoztatta beszédében Vizi L. Szilveszter.

Az évfordulós ünnepség után a résztvevők ellátogattak az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumába, pénteken pedig szekciókban folytatják a munkát, ahol szó esik majd a TELC nyelvvizsgarendszer új lehetőségeiről, az egyesületek számára elérhető pályázatok tapasztalatairól, valamint a civil szervezetek által eddig sikeresen alkalmazott túlélési technikákról is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés