bezár
 

irodalom

2011. 09. 22.
Másfél milliót kapott Pécstől a Jelenkor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átvette az alapítói jogokat és másfél millió forintos támogatást szavazott meg a Jelenkor című irodalmi folyóiratot kiadó alapítványnak a pécsi önkormányzat közgyűlése csütörtökön.

prae.hu

A testület határozata értelmében a jelenleg súlyos anyagi gondokkal küszködő Jelenkor Alapítvány az idén tavasszal megszűnt Művészetek és Irodalom Házától kerül az önkormányzat hatáskörébe, amely 2012-től az éves költségvetési rendeletében szerepelteti a szervezetnek nyújtandó támogatást.

Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője szeptember elején nyílt levelet tett közzé, melyben többek közt arról írt, hogy fenntartójuk, a Baranya Megyei Önkormányzat év elején elutasította támogatási kérelmüket, és végleg sorsára hagyta a lapot.

A Jelenkornál több mint kétmillió forintnyi tartozás gyűlt össze, a júniusi számtól tartoznak a szerzői honoráriumokkal, a nyomdaköltséggel, és napokon belül teljesen fizetésképtelenné válhatnak.

A főszerkesztő tájékoztatása szerint a Baranya megyei önkormányzat korábban évi kétmillió forinttal, Pécs városa 3,5 millió forinttal támogatta a lapot. Egy Jelenkor-szám kiadása mintegy kétmillió forintba kerül. A lap ezer példányban jelenik meg, és jelenleg 450 előfizetője van.

Ágoston Zoltán korábban beszámolt arról, hogy a nyílt levél megjelenése óta azonban folyamatosan csatlakoznak az új előfizetők, de számos szerző is támogatja a lapot azzal, hogy lemondott honoráriumáról. "Az már most látható, hogy az adóhatóság felé fennálló tartozásunkat ki tudjuk fizetni. Ha az olvasók és a támogatók továbbra is ilyen számban állnak mellénk, októberben is megjelenhetünk" - közölte a főszerkesztő.

A csütörtöki közgyűlési előterjesztésben szerepel, hogy a Jelenkor Alapítvány működési költsége évi 25 millió forint, a szervezetnek idén még 4,5 millió forintra van szüksége.

A mostani másfél millió forinttal együtt az alapítvány rövid idő alatt összesen kétmillió forintos segítséget kapott, Páva Zsolt fideszes polgármester ugyanis a napokban félmillió forintot adott a szervezetnek.
Hoppál Péter, a pécsi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának fideszes elnöke korábban a Pécsi Újság internetes portálnak azt mondta, hogy a Jelenkor az önkormányzati segítségen túl év végéig még további anyagi támogatásra is számíthat.

A Pécsett szerkesztett Jelenkor című országos terjesztésű irodalmi és művészeti folyóirat első száma 1958 októberében jelent meg, és Tüskés Tibor szerkesztői munkájának is köszönhetően már 1960 és 1964 között az egyik legjobb magyar irodalmi lapnak tartotta a közvélemény.

Olyan szerzők verseit jelentette meg, mint Áprily Lajos, Bertók László, Csorba Győző, Illyés Gyula, Jékely Zoltán, Kassák Lajos, Keresztury Dezső, Somlyó György, Tandori Dezső, Vas István és Weöres Sándor. A prózarovatban Déry Tibor, Mándy Iván, Mészöly Miklós, Örkény István, és mások mellett Szabó Magda írásaival találkozhatott az olvasó.

Egyéb műfajokban Kodolányi Jánostól Konrád Györgyig, Várkonyi Nándortól Pilinszky Jánosig a magyar irodalom számos kiválósága is munkatársa volt a folyóiratnak. A Jelenkornak nemcsak szerzője, de szerkesztője volt Bertha Bulcsu, Lázár Ervin, Pákolitz István, főmunkatársa Csorba Győző, majd az ő halála után Bertók László.

A hetvenes évektől a Jelenkor még inkább a hazai irodalmi élet meghatározó orgánumává vált, így a hetvenes-nyolcvanas években főképp itt közölték írásaikat az úgynevezett "új próza" képviselői, Esterházy Péter és Nádas Péter.

A közgyűlési előterjesztés szerint a folyóirat a rendszerváltás után is képes volt megőrizni szakmai presztízsét, melynek alapja a minden egyéb szempontot figyelmen kívül hagyó, az irodalmi értékre, minőségre törekvő szerkesztői hagyomány.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés