bezár
 

zene

2011. 09. 22.
Zöld Pardon: az önkormányzat zárt ülésen tárgyal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jogszabályoknak megfelelően zárt ülésen tárgyal a Zöld Pardon (ZP) közterület-használati kérelméről csütörtökön a XI. kerületi önkormányzat képviselő-testülete - közölte az újbudai hivatal kommunikációs vezetője MTI-vel.

prae.hu

Horti István, a kerület jegyzőjének tájékoztatása szerint a testületnek ettől nincs lehetősége jogszerűen eltérni - írta Milassin Levente.

A közterület-használati ügyek a közterületek használatáról és rendjéről szóló rendelet alapján önkormányzati hatósági ügynek minősülnek, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi törvény értelmében a képviselő-testületnek zárt ülés keretei között kell tárgyalnia az önkormányzati hatósági ügyeket.

Ennek értelmében a Zöld Pardon képviselőjének kérése - amely szerint a testület nyílt ülésen tárgyalja a Goldmann György térre, a Petőfi híd déli lehajtója által határolt közterületre irányuló közterület-használati kérelmét - a hatályos jogszabályoknak megfelelően nem támogatható - olvasható a közleményben, amelyben leszögezték: a testületnek ettől a jogszabálytól nincs joga és lehetősége eltérni.

Az önkormányzat ugyanakkor a zárt ülésen meghozott határozatról késedelem nélkül tájékoztatja a sajtó munkatársait és a közvéleményt.

Újbuda sajtóosztályának az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatához eljuttatott tájékoztatása szerint a sajtóban megjelent nyilatkozatokkal ellentétben az önkormányzathoz folyamatosan érkeznek a lakossági panaszok.

Mint írták, több száz bejelentésről van szó, amelyek elsősorban a szórakozóhelyeket látogatók vonulási útvonaláról származnak és joggal hivatkoznak az eldobált szemétre, éjszakai hangoskodókra.

Ezek a panaszok csupán közvetve érintik a Zöld Pardon működését, de nem választhatóak el tőle. Nem a zaj-határérték túllépéséről van szó, amely vizsgálatot igényelne, hanem a tágabb környezetben lecsapódó, káros hatásokról. "Jelen esetben tehát nem néhány lakó panaszkodásáról van szó, hanem a lakosság jelentős részének véleményéről, amely eddig nem kapott megfelelő képviseletet" - olvasható a közleményben.

Az újbudai hivatal kommunikációs vezetője korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a ZP augusztus 1-jén nyújtotta be kérelmét az önkormányzathoz, eszerint további öt évre - 2016. október 31-ig - bérelnék a Petőfi híd budai hídfőjénél fekvő területet.

Milassin Levente akkor hangsúlyozta azt is: az újbudai önkormányzat elismeri és nagyra értékeli mindazt, amit a ZP a fiatalok biztonságos szórakozása érdekében tett az elmúlt években, és egyetért azzal is, hogy hasonló szórakozóhelyeknek van létjogosultságuk.

Mint fogalmazott, alapvetően tehát nem a ZP-vel van probléma, hanem a helyszínnel. Közölte: ezért, ha a ZP üzemeltetői a kerületen belül javasolnak egy másik, a lakosság életét kevésbé zavaró helyszínt, akkor az önkormányzat készséggel áll a további egyeztetések elé, és minden tőle telhető segítséget megad az ezzel kapcsolatos ügyintézésnél is.

Civilek szerint jó ötlet a szórakozóhely elköltöztetése. László György, az Újbuda Nyugalmáért Civil Egyesület
vezetője szerdán az MTI érdeklődésére elmondta: támogatják Rétvári Bence helyi KDNP-s képviselőnek azt a javaslatát, amely szerint a Rákóczi hídhoz (volt Lágymányosi híd) kellene költöztetni a szórakozóhelyet.

Az új helyszín távol esne a lakóházaktól, viszont a Duna pesti oldalán lévő házak lakóira ekkor is gondolni kellene a várható zaj miatt - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ha a javaslatot elfogadják, hogyan lehetne eljutni a szórakozóhelyre, hiszen arrafelé nincs semmilyen tömegközlekedési járat, azt válaszolta, tárgyalni kell a BKV-val.

A civil egyesület vezetője hangsúlyozta, hogy az évek alatt több ezer panaszt kaptak a szórakozóhely miatt, problémát jelent a zaj, a szemét és a látogatók viselkedése.

A Zöld Pardon vezetősége szerint nem lenne jó megoldás a szórakozóhely Rákóczi hídhoz költöztetése.

"Úgy gondoljuk, hogy a Zöld Pardon jelenleg a közlekedés és a zaj szempontjából is ideális helyen van, és esetleges elköltöztetése a Rákóczi hídhoz több problémát okozna, mint amennyit megoldana" - olvasható a Zöld Pardon Művészeti és Marketing Iroda által az MTI-hez kedden eljuttatott nyílt levélben, amelyet Rétvári Bencének címeztek.

Az ülést megelőző hétvégén magyar zenekarok részvételével nagyszabású koncertet tartottak a Műegyetem rakparton, így tiltakozva a Zöld Pardon tervezett bezárása ellen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés