bezár
 

art&design

2011. 09. 21.
Ritka halgyíkcsontvázat találtak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szokatlan kövületre, egy halgyík csaknem teljesen épen fennmaradt csontvázára bukkantak német kutatók Braunschweigben.

prae.hu

A braunschweigi állami természettudományi múzeum őslénykutatói egy ichthyoszaurusz mintegy négy méteres, feltehetően 175 millió éves csontvázát ásták ki a város északkeleti peremén.

Az elmúlt száz éven belül ez az ötödik halgyíkcsontváz, amely Németország északi részén kerül elő - közölte Ulrich Joger, a múzeum igazgatója a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint (www.spiegel.de).

A lelet szenzációszámba sorolható, maguk a paleontológusok is meglepődtek. Egy ásatás helyszínén kotróval láttak neki a terep előkészítésének, de alig kezdődtek el a munkálatok, mindössze 50 centiméterrel a felszín alatt a talaj elszíneződése és csonttöredékek máris utaltak a kövületre. A kutatók csak pár méter mélységben számítottak érdekesebb leletekre.

Lehetséges, hogy - felszínhez közeli helyzetéből adódóan - a csontváz még fiatalabb, ez esetben még nagyobb szenzációnak számítana. Még nagyjából egy hétig tart a megkövült csontváz kiásása, ezt követően behatóbban megvizsgálják majd a múzeumban.

Az ichthyoszauruszok testfelépítése a mai delfinekére emlékeztet, és utóbbiakhoz hasonlóan rendszeresen fel kellett úszniuk a felszínre levegővételért. A tengerlakó hüllők a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 90 millió évvel ezelőtt pusztultak ki, míg a legrégebbi halgyíkkövületek a triászból, körülbelül 240 millió évvel ezelőttről származnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés