bezár
 

film

2011. 09. 21.
Oscar-esélyes film magyar ősbemutatójával nyitott a Jameson CineFest
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miskolc büszke arra, hogy itt jött létre az ország legjobb filmfesztiválja - így summázható Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének megnyitóbeszéde, melyet szeptember 17-én este a fesztiválpalotává avanzsált Művészetek Háza zsúfolásig megtelt Nagytermében mondott. A nyitófilm a művészeti igazgató, Csákvári Géza "szimatát" dicsérte...

prae.hu

A Jameson CineFest az év egyik legjobb amerikai filmjének magyarországi ősbemutatójával nyitott: A segítséget (The Help), amely hetekig vezette a sikerlistát az Egyesült Államokban, és az egyik legnagyobb Oscar-favoritként emlegetik, még akkor kötötte le, amikor az még nem kezdte el igazi karrierjét. A nyitófilm egyben az új, legkorszerűbb DCI vetítőrendszer premierje is volt.

<iframe width="420" height="243" src="http://www.youtube.com/embed/WbuKgzgeUIU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A másnapi PORT.hu CineClassics-konferencián a hangnemet a szervezők ezúttal szándékosan vették könnyedebbre. A magyar származású Gabriel Pascal - Bernard Shaw színdarabjainak producere és a My Fair Lady egyik ötletgazdája - és feleségének elképesztő története jól elszórakoztatta a komoly konferenciákhoz szokott közönséget.

A filmklasszikusokhoz illő komolyság délután tért vissza, amikor Krzysztof Wierzbicki a Művészetek Házában megnyitotta a legendás lengyel rendező, Krzysztof Kieslowski emlékére nyílt Jelek és emlékek című, a łódzi Lengyel Filmmúzeum anyagából összeállított kiállítást.

A PORT.hu CineClassics és a Miskolci Galéria másik kiállítása, melyet a 70 éve készült Emberek a havason, és rendezője, Szőts István tiszteletére állított össze Pintér Judit, a Petró Házban (Hunyadi u. 12.) minden nap 10-18 óra között várja az érdeklődőket, egyben megalapozza a 23-i, pénteki nagyszabású Szőts István-konferenciát.

Vasárnap este sor került az első versenypremierre: az egyenesen Cannes-ból érkezett osztrák Michael, a pedofília szenvtelenül kegyetlen ábrázolásával alaposan megosztotta a közönséget. Hétfő este a francia A romlás virágai (rendezője a budapesti szültésű David Dusa) és a Felperzselt föld, Kanada Oscar-jelöltje is sokakat vonzott.

<object width="420" height="266"><param name="movie" value="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=3WchGijLsaCirMv3" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><embed width="420" height="266" src="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=3WchGijLsaCirMv3" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" /></object><br /><a href="http://videa.hu/videok/film-animacio/incendies-trailer-2011-denis-villeneuve-3WchGijLsaCirMv3" title="Incendies Trailer">szólj hozzá: Incendies Trailer</a>

www.cinefest.hu
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés