bezár
 

art&design

2011. 09. 20.
Kutatók éjszakája: ezernél több program
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ezernél több program várja az érdeklődőket huszonhat városban, ötvenöt helyszínen pénteken a Kutatók éjszakáján, amelyet az idén immár hatodik alkalommal rendeznek meg Magyarországon - hangzott el a Tempus Közalapítvány, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány és az Ericsson Magyarország keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a szervezők a legérdekesebb rendezvényekre hívták fel a figyelmet.

prae.hu

A Kutatók éjszakáját (Researchers' Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával 2005 óta rendezik meg Európa-szerte minden év szeptemberének negyedik péntekén.

A népszerű tudományos fesztivál célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, bemutassa a tudósok érdekes, izgalmas életét, és ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

A hazai rendezvénysorozatot a Tempus Közalapítvány szervezi, az idén másodízben a kutatási közalapítvány az esemény társszervezője.

Kurucz Katalin, a Kutatók éjszakájának projektvezetője (Tempus Közalapítvány) elmondta, hogy a magyarországi egyetemeken és kutatóintézetekben országosan látványos programkínálattal készülnek a szervezők, a programok lebonyolításában ezernél több szakember vesz részt. "A kémia nemzetközi éve kapcsán az idén országszerte kiemelt szerep jut a vegyészetnek" - közölte.

Tájékoztatása szerint Debrecenben bemutatkozik a magfizikus mint modern alkimista, Sopronban az érdeklődők kiszámolhatják az ökológiai lábnyomukat, Egerben pedig kiderül, hogy megszerethetők-e a denevérek. Martonvásáron a szervezők megmutatják, hogy melyik kukorica tartalmazza a boldogság vitaminját, Szegeden pedig a résztvevők közül bárki komoly meteorológussá válhat egy éjszakára.

A fővárosban - miként a több vidéki városban - égi sétára várják a látogatókat. Budapesten a központi rendezvényeknek a Gödör Klub ad otthont, ahol egyebek közt bemutatják, hogy a sci-fi irodalom miként inspirálja a tudományt. A Semmelweis Egyetem komplett baleseti helyszínnel települ ki a klubba.

"Tavaly csaknem ötvenezren látogattak el a Kutatók éjszakájára" - idézte fel Kurucz Katalin, kifejezve reményét, hogy az idén a résztvevők száma magasabb lesz.

Felde Imre, a Bay Zoltán közalapítvány megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy egy ország szempontjából meghatározó, mennyire hasznosítja gazdasága a kutatás-fejlesztés eredményeit.

"A közalapítvány öt kutatóintézetében olyan szellemi műhely alakult ki, amely a gazdaságban jól eladható termékeket hoz létre" - fogalmazott.

Ali Shah, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója aláhúzta, hogy cége épp száz éve, 1911-ben telepedett meg Magyarországon, és húsz éve, 1991 óta foglalkozik itt kutatással és fejlesztéssel. Közlése szerint a cég az egyik legnagyobb magyarországi K+F szervezet: 1700 alkalmazottja közül 1200 foglalkozik kutatás-fejlesztéssel, ebből száz PhD-fokozattal rendelkezik.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese a vállalat által a Kutatók éjszakáján kínált érdekességeket ismertetve elmondta, hogy a telekommunikáció száz évét és jövőjét kívánják bemutatni az érdeklődőknek, akik egyebek mellett megtudhatják, hogy szót ért-e egymással a morzegép és az okostelefon.

De lesz egyebek közt virtuális focimeccs is, mi több, a látogatók programozható legórobotokkal csatázhatnak a terepasztalon, és megtekinthetik Ferenc József első Ericsson-telefonját 1915-ből.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés