bezár
 

zene

2011. 09. 19.
A Liszt Ferenc nemzetközi zongoraverseny díjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Művészetek Palotájában gálakoncert keretében vették át hétfőn este a 45. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny díjazottjai jutalmaikat. A 20 éves brit Alexander Ullman kapta a 12 ezer euróval járó első díjat és a meghívást egy hatalmas, Európa nagyvárosaira kiterjedő hangversenykörútra október 18. és november vége között.

prae.hu

A verseny 8 ezer euróval járó második díját Igric György a versenyt szervező Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. ügyvezetője a 23 éves Ilja Kondratyevnek adta át, aki ugyancsak kapott koncertmeghívásokat - Magyarországra. A harmadik helyen a szintén 23 éves Balázs János végzett, ő 5 ezer eurós jutalmat és több fellépési lehetőséget érdemelt ki.

A verseny legfiatalabb külföldi versenyzőjét, a 18 éves Szergej Beljavszkijt oklevéllel ismerték el, és őt is visszavárják Magyarországra koncertezni. Oklevéllel jutalmazták a magyar állampolgárságú, de grúz születésű 19 éves Nicolas Namoradzét is, aki nemsokára Frankfurtban fog fellépni.

Charles Rosen zongoraművész-zenetudóst kérték fel a zsűri vezetésére, neki azonban nem tanácsolták az orvosai, hogy az Egyesült Államokból Európába repüljön, így Nagy Péter zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára vállalta az "ügyvezető" zsűrielnök szerepét.

A versenyzők értékelésekor a nagy hatású, bár távol lévő Charles Rosen több gondolatát is idézte, köztük azt, hogy a versenyszellem ténye kikerülhetetlen egy ilyen művészeti eseménynél is.

Megjegyezte, hogy valóban a fiatalok versenye volt a 45. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny. Hangsúlyozta, hogy "köszönet illeti a nagy újítót, Liszt Ferencet, akinek korszakalkotó munkássága nélkül ma nem lennénk itt."

A versenyre hetvenen jelentkeztek, de szeptember 8-án 12 országból végül 53-an álltak rajthoz. A középdöntőbe 12-en jutottak be, öten szerepeltek a döntőben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés