bezár
 

színház

2011. 09. 19.
A magyar dráma napja: Kiss Manyi-kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiss Manyi Centenáriumi Vándorkiállítás nyílik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI) szerdán, a magyar dráma napján; a XX. század legendás színészegyénisége 100 éves lett volna az idén.

Szkéné színház

"Kiss Manyi a magyar színpad páratlan csillogású kis drágaköve... Az úgynevezett női Chaplin-fajtából való, színültig telve örökké friss és zseniális ötletekkel" - idézi Egyed Zoltánnak a Film Színház Irodalomban 1940-ben megjelent írását az OSZMI az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A színésznő születésének centenáriumi évében az OSZMI számos eseményt szervezett: kamarakiállítást rendezett a Vendéglátóipari Múzeumban és a Pécsi Galériában a POSZT keretében, közreműködött egy emléktábla elhelyezésében Kiss Manyi szülőhelyén, Magyarlónán, választott szülőföldjén, Zágonban pedig a felújított Mikes-Szentkereszty-kúriában állandó kiállítást rendezett be.

Az emlékév kiemelt eseménye a Kiss Manyi színpadi művészetének teljes spektrumát bemutató, szerdán nyíló centenáriumi vándorkiállítás. Mint Szebeni Zsuzsanna kurátor, az OSZMI határon túli referense írja, a tárlat felöleli mindazokat az újdonságokat, amelyek az utóbbi évek kutatásai során kerültek napvilágra.

Ezek közül kiemelkednek a Kiss Manyi bűvész férje, Alfredo Uferini családjától származó anyagok. Ezek alapján számos félreértés eloszlik Kiss Manyinak a bűvészprodukciókban nyújtott közreműködésével kapcsolatban.

Rendkívüli jelentőségű az OSZMI kutatásai nyomán megvásárolt Kiss Manyi-hagyaték, amely az EMKE-Szabédi Emlékház gyűjteményét gazdagítja. Ebben a hagyatékban pótolhatatlan családi okiratok, korábban ismeretlen születési és házasságlevelek találhatók, valamint szüleivel való kapcsolatának számos tárgyi bizonyítéka, Károlyi Isván gróffal való levelezésének egyes darabjai és olyan érdekességek, mint a nevelőapa, Szőcs Albert Kiss Manyihoz írt versei vagy Kiss Manyi horoszkópja.

Családtörténeti újdonságok, Kiss Manyi zágoni nyaralásainak ismeretlen képei kerültek elő a Kiss család jóvoltából, új képanyag és kézzel írt önéletrajza a Bános Tibor-hagyatékból. Kónya Ádámnak, a Székely Nemzeti Múzeum muzeológusának gyűjteményéből Kiss Manyi tanulmányaival kapcsolatos részletekre derült fény.

Az újonnan összeggyűjtött dokumentumok, a múzeumok, valamint számos magánszemély összefogásával lehetővé vált a pálya és az életút egy-egy ismeretlen fordulatának feltárása. Ebben a munkában a Székely Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár színháztörténeti tára, valamint a www.szineszkönyvtár.hu is közreműködött.

Mint Szebeni Zsuzsanna hozzáteszi, a tárlat nem lehetne teljes az OSZMI gyűjteményében lévő jelmezek nélkül. Kiss Manyi összetéveszthetetlen hangját pedig prózai és zenei részletek lejátszásával idézik fel.

A kiállítás szerves része a Magyar Posta által Kiss Manyi tiszteletére kibocsátott centenáriumi bélyeg, amely a helyszínen megvásárolható a díszborítékkal együtt, alkalmi bélyegzővel ellátva. Továbbá minden érdeklődő megismerkedhet Kiss Manyi és pályatársai kedvenc társasjátékával az OKÉ-val, amely ki is próbálható.

A tárlatot - amelyet a magyar dráma napja alkalmából Csűrös Karola érdemes művész nyit meg szerdán öt órakor - november 10-ig hétköznapokon látogathatja a közönség az OSZMI-ban.

A vándorkiállítás következő állomása a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum lesz, később Kolozsváron és Miskolcon várja majd a látogatókat - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés