bezár
 

film

2011. 09. 18.
Kísérőprogramok a Jameson CineFesten
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország legerősebb fesztivál-versenyprogramja mellett számos más kísérőrendezvény várja a miskolci Jameson CineFestre látogatókat.

prae.hu

Szombattól szombatig, azaz szeptember 17-től 24-ig sok PORT.hu CineClassics filmtörténeti program, szakmai találkozó, kerekasztal-beszélgetés, konferencia, információs vetítés, koncert pezsdíti a Jameson mellett a fesztiválozókat.


SZŐTS-MEGNYITÓ SZOMBATON NÉGYKOR

   
17-én 16 órakor, azaz a fesztiválnyitó előtt egy órával nyitották meg a Miskolci Galéria - Petró Házban (Hunyadi u. 12., a Városháza mögött) a Pintér Judit által összeállított Szőts István-emlékkiállítást. A kiállítás egy Szőts-retrospektívhez kapcsolódik (a vetítéssorozat egyik csúcspontja a 70 éves klasszikus, az Emberek a havason vetítése lesz szerdán, 22-án 16.30-kor), és a nagyszabású Szőts-konferenciához, melynek részletes programja itt olvasható.


KIESLOWSKI: MEGVAGYOK

18-án, vasárnap 15.15-től a Béke teremben lesz Krzysztof Wierzbicki híres, többek között a Karlovy Vary-i Filmfesztivál Kristály Glóbusz-díjával kitüntetett Megvagyok című filmjének vetítése. A finom és bensőséges Kieslowski-portré (Wierzbicki több mint tíz nagy filmben volt Kieslowski első asszisztense) után Lukácsy György beszélget a rendezővel, aki idén a fesztivál zsűritagja. 17 órakor kerül sor ugyanitt, a fesztiválpalotában a Kieslowski-kiállítás megnyitójára.


TÁJÉKOZTATÓ, ELSŐ KÉZBŐL

Többek között Dr. Néder Sarolta, Fodor Gergely és dr. Kollarik Tamás is részt vesznek azon a szakmai tájékoztatón, amely szeptember 19-én lesz 14.00 órakor. A három vezető: a MTVA vezérigazgató-helyettese, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kabinetfőnöke és a Médiatanács tagja átfogó tájékoztatást adnak (moderátor: Szalay Péter rendező) az új filmes támogatási és pályázati rendszerről. Az Iránytű-workshop részletes szakmai programja itt olvasható.


ÁTRAJZOLT FILM

Hétfőn 13.30-kor információs programban vetítjük Szalay Péter Átrajzolt film - A Pannónia Filmstúdió története című, közel fél évszázadot átfogó dokumentumfilmjének első részét. A filmgyártás államosítása után az 1950-es években megszülető Pannóniát, amely a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs stúdiójává nőtte ki magát, a munkatársakkal készült riportok, archív felvételek és természetesen a mindenki által ismert kultikus animációk segítségével idézi fel a film, melynek folytatása még idén várható.


MAJOR TAMÁS ARCAI - KIÁLLÍTÁS TÁRLATVEZETÉSSEL

A Színháztörténeti és Színészmúzeumban (Miskolc, Déryné u. 3.) az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállításán fényképek, filmrészletek, színházi előadások felvételei idézik fel a színész, a rendező, a színházigazgató, a színészpedagógus és a politikus Major Tamás (1910-1986) alakját. Megtekinthető keddtől szombatig 10-18 óráig. PORT.hu CineClassics-tárlatvezetés Mikita Gáborral szeptember 20-án és 23-án 11 órától, találkozó a múzeum pénztáránál.


KONCERTEK MÁR A NULLADIK NAPTÓL

Jobbnál jobb, ingyenes koncertek várják (a teljes lista időpontokkal itt) a fesztiválozókat a Jameson színpadon. Itt lesz a Paddy and the Rats, I Beats, a Reflex, The Carbonfools, többek között. Esténként természetesen bulik.

Még mindig érdemes szállást foglalni (a kedvezményes szálláshelyek listája itt). Kocsival a parkolás a fesztivál ideje alatt a Művészetek Háza mögötti mélygarázsban, minden nap 16 és 24 óra kötött, ingyenes.

www.cinefest.hu




nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés