bezár
 

art&design

2011. 09. 16.
Megkezdődött a Szakrális művészetek hete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gazdag kínálattal, mintegy kétszáz programmal várja az érdeklődőket országszerte a Szakrális művészetek hete, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitott meg pénteken Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

prae.hu

"A művészetben mindig megcsillan valami, ami több, mint az emberi élet" - hangsúlyozta Erdő Péter, aki emlékeztetett arra, hogy már ötödik alkalommal rendezik meg a Szakrális művészetek hetét.

Mint fogalmazott, a rendezvénysorozat olyan szépségekre hívja fel a figyelmet, amelyek mellett gyakran elmegyünk a hétköznapokban. A bíboros kiemelte, a szakrális művészetek arra emlékeztetnek, hogy "nem vagyunk zárt, kis csoportokban beledobva a létezésbe", hanem van valaki, aki értéket-értelmet ad mindannak, ami az embert körülveszi, sőt értelmet ad magának a létezésnek is.

Erdő Péter szerint ezért a művészet, különösen a szakrális művészet reményt és erőt ad mindenkinek. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a fesztivál évről-évre egyre gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket.

A szeptember 17. és 25. zajló programsorozat keretében körülbelül kétszáz programon vehetnek részt az érdeklődők mintegy ötven magyarországi helyszínen.

A főigazgató elmondta: a múzeum is kapcsolódik programjaival a rendezvénysorozathoz, például az október 2-ig látható, A szakrális és profán művészet tárgyai című tárlattal, amelyen a többi közt rézmetszeteket, tusrajzokat, ikonokat láthat a közönség Szilárdfy Zoltán jubiláns pap gyűjteményéből.

Kesik Gabriella, a közművelődési osztály főosztályvezetője olvasta fel Schmittné Makray Katalin köszöntő levelét. A köztársasági elnök felesége - utalva a fesztivál kezdeteire - emlékeztetett arra, hogy öt éve "három bátor asszony mert nagyot álmodni, és az álom valóra vált". Makray Katalin levelében kitért arra is, hogy az eltelt időszakban mintegy ötvenezer ember vett részt a programokon, amelyek mára az országhatárokon is átívelnek.

A köztársasági elnök felesége üdvözölte, hogy idén a fogyatékkal élő és a roma művészek is részt vesznek a fesztiválon, valamint megemlítette, hogy szeptember 17-én a Nyitott templomok éjszakáján a Liszt-év jegyében este 8 órakor a zeneszerző egy-egy műve csendül fel a résztvevő templomokban.

A művészet gazdagít, erkölcsi táplálékként, gyógyírként szolgál azokra a sebekre, amelyeket a hétköznapok során szerez az ember - fogalmazott levelében Schmittné Makray Katalin.

A megnyitón elhangzott: szeptember 17-én a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében csendül fel Liszt Ferenc Missa Solemnis című műve, itt tartották annak idején az ősbemutató előtt a próbákat. Az Esztergomi misét a Mátyás-templom Ének- és Zenekara adja elő.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés