bezár
 

irodalom

2011. 09. 15.
Szerb Kultúra Hónapja Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarországi szerb művészek, írók és Szerbiából érkező vendégek vesznek részt péntektől október 14-ig a Szerb Kultúra Hónapja programjain; az ünnepélyes megnyitóra a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központba várják Belgrádból Srdjan Sreckovic-ot, Szerbia vallási és diaszpóráért felelős miniszterét.

prae.hu

Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója, a kulturális hónap szervezője az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a központ a Szerb Országos Önkormányzat intézménye és saját költségvetésükből, szponzorok támogatásával finanszírozzák az országos eseménysorozatot.

A pénteki megnyitón részt vesz a szerb kormány illetékes minisztere és Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki megnyitja a szerb kulturális hónapot.

Gyurity Milán tájékoztatása szerint pénteken Sz. Varga Ágnes pomázi szerb festőművész és Snezana Davidovic, a szerbiai Kulán élő festőművész festményeiből nyitnak tárlatot a kulturális központban.
A programsorozat részeként Battonyán kiállítás nyílik Tököli Száva, a szerbek jótevője címmel.

A 19. században élt Tököli gazdag aradi szerb család sarja volt, aki Budapesten és Bécsben tanult jogásznak, és kollégiumot építtetett a Pesten tanuló szerb fiatalságnak. A Tököliánum épülete ma is működik a Veres Pálné utcában.

A kragujeváci Lyceum kórusa szerdán a fővárosban, a Szerb utcai Szent György szerb ortodox templomban ad koncertet, a Vörösmarty moziban a magyarországi szerbekről készült dokumentumfilm lesz látható. Hercegszántón a Krug művészeti egyesület festészeti tárlata nyílik, Pomázon mini folklór fesztivál lesz három együttes részvételével, romániai szerb írók és képzőművészek a budapesti Nikola Tesla szerb tannyelvű általános iskola és gimnáziumban mutatkoznak be.

Dragan Nikodijevic professzor Szerbia kulturális fejlesztési stratégiájáról tart előadást a Tököliánumban. A gyermekeket Szerbiából érkező gyermekszínház szórakoztatja a kulturális központban, ugyanott, a Nagymező utcában kortárs szerb női irodalmi est lesz. Ugyancsak a központban Milosevics Péter Szerb irodalomtörténet című könyvét mutatják be. A DocuArt moziban kortárs szerb filmeket vetítenek október elején.

Ivo Andric (1892-1975) Nobel-díjas író és/vagy diplomata címmel a Belgrádi Városi Múzeum kiállítását láthatják az érdeklődők.

A Magyarországi Szerb Színház a belgrádi Teatar Levót látja vendégül.
Október 14-én a kulturális hónap záró eseményét Szerbia budapesti nagykövetségén rendezik meg.

A belgrádi opera két énekese, Aleksandra Angelov szoprán és Misa Jovanovic tenor ad koncertet, zongorán kísér Ivan Jovanovic. Ezután Branka Basic magyarországi szerb népdalokat ad elő - összegezte a programokat Gyurity Milán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés