bezár
 

art&design

2011. 09. 15.
Sírkerti séták Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sírkerti sétákat szervez a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a Kulturális örökség napjain, szombaton és vasárnap három budapesti temetőben. Az Óbudai, a Farkasréti és a Fiumei úti sírkertben híres sportolók, művészek, történelmi személyek emlékműveit mutatják be az érdeklődőknek tematikus sétákon.

prae.hu

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első séta szombaton 10 órakor az Óbudai temetőben indul Szakály Sándor történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, valamint Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárának vezetésével.

A résztvevők felkeresik többek között néhány egykori olimpiai bajnok, így Hidegkuti Nándor és Palotás Péter labdarúgó, Parti János kenus, Fábián Dezső és Szittya Károly vízilabdázó, valamint Zsivótzky Gyula kalapácsvető sírját.

Szombat délután 16 órakor a Fiumei úti temetőben folytatódik a program, ott Katona Tamás történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja vezetésével Kossuth Lajos és Deák Ferenc mauzóleumát, valamint a Batthyány-család mauzóleumát is bemutatják, amelyet erre az egy alkalomra nyitnak ki az érdeklődők előtt.

Vasárnap délelőtt 10 órakor ismét a Fiumei útra várják azokat, akik szeretnék szakavatott vezető segítségével megtekinteni híres művészek sírját. A résztvevőket Zsigmond Attila, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, a Budapest Galéria főigazgatója kalauzolja, vezetésével felkeresik többek között Mednyánszky László festőművész síremlékét, amelyet Somogyi József szobrászművész készített, megnézik Csontváry Kosztka Tivadar sírját, amelyen ugyancsak egy szobrász, Kerényi Jenő munkája látható, és néhány olyan sírnál is megállnak majd, ahol már a legújabb művészi törekvések is megfigyelhetők.

A hétvége záró sétája a Farkasréti temetőben lesz, ahol 13 órától Tóth Vilmos történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság munkatársa várja az érdeklődőket.

Az összegzés szerint a Farkasréti temető elsősorban művészek, tudósok, sportolók és más hírességek nyugvóhelyeként ismert. "Ennek a több ezer sírnak azonban csak a töredékét lehetne megtekinteni egyetlen temetői séta alkalmával.

A Kulturális örökség napjaihoz kapcsolódva máshová érdemes helyezni a hangsúlyt: a legrégebbi sírkövekre, valamint az építészeti és szobrászati értékekre, tehát azokra a sírokra, amelyek méltóak lennének arra, hogy műemlékek legyenek. A téma fontosságát jól jelzi, hogy ebben a temetőben egyetlen műemlékké nyilvánított síremlék sincs" - olvasható a szervezők közleményében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés