bezár
 

art&design

2011. 09. 14.
Kiállítás Molnár-C. Pál szakrális műveiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szent Család címmel Molnár-C. Pál festőművész szakrális tárgyú képeiből nyílik kiállítás a nevét viselő, egykori lakóhelyéül szolgáló budapesti Műterem-Múzeumban csütörtökön.

prae.hu

A festő hagyatékát gondozó család egyik tagja, Csillag Éva elmondta az MTI-nek, hogy a kiállítás címe több módon is értelmet nyer, mert megjelenik a termekben a bibliai szent család, a szentek családja, és a festő számára oly szent saját családja is.

A látogató mintegy 30 szakrális témájú festményt, a saját családjáról készített portrékat és fotókat láthat Molnár-C. Pálról alkotás közben vagy a családja körében és olyan színészekről, mint Sinkovits Imre, Mensáros László,vagy Balczó András öttusa olimpikon, akik vendégek voltak a műteremben. A kiállítás október 29-ig tekinthető meg.

A tárlattal a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum két nagyszabású rendezvényhez, a Kulturális örökség napjai és a Szakrális művészetek hete eseménysorozathoz csatlakozik - hangsúlyozta Csillag Éva.

Emellett a kiállítás emlékeztet arra is, hogy Molnár-C. Pál (1894-1981), a római iskola egyik alapítója 30 éve, 1981-ben halt meg. A festő egyike volt a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak, 1928 és 1931 között három évet töltött Rómában, közben sokat utazott, festett és rajzolt szerte Itáliában.

Ösztöndíjas társa volt többek között Pátzay Pál szobrász, Szőnyi
István és Aba Novák Vilmos festő.

Visszatérve Magyarországra ezek a volt ösztöndíjasok alapították meg a római iskolát, amelyben az alkotások ötvözik a mediterrán hangulatot a neoklasszicista nyugalommal.

A Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum tárlatához kapcsolódik a festőről készített film vetítése vasárnap. Szeptember 23-án, pénteken pedig a tíz tagú Benyus Testvérek Kamaraegyüttesének koncertjét tartják meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés