bezár
 

zene

2011. 09. 14.
Liszt év: Felolvasó- és zongoraest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Liszt Ferenc életét mutatja be a zeneszerzőnek szentelt emlékév franciaországi főbiztosa szeptember 22-én a budapesti Francia Intézetben, ahol Érdi Tamás zongoraművész előadóestjét Brigitte Fossey színésznő felolvasással színesíti.

prae.hu

Liszt Ferenc - A csodálatos sokoldalúság címmel mutatja be a művész életrajzát Jean-Yves Clément, a Lisztomanias művészeti igazgatója, az emlékév főbiztosa.

A bemutató után Brigitte Fossey francia színésznő a zeneszerző francia szerelméhez írt levelekből tart felolvasását, amelyet Érdi Tamás zongoraművész Liszt-művekből összeállított koncertje kísér.

Brigitte Fossey gyerekszínészként kezdte pályafutását. Karrierje során dolgozott a legnagyobb francia rendezőkkel és a tengerentúlon is vállalt szerepeket. Forgatott Paul Newmannel és Robert Altmannal, de a közönség a Házibuli-filmekből is emlékezhet rá, ezekben Sophie Marceau édesanyját alakította.

Érdi Tamás tanulmányait a bécsi Zeneakadémián folytatta, később a torontói Royal Conservatorium ösztöndíjasaként és Leon Fleisher tanítványaként szerzett diplomát. Játszott a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal fellépett a Carnegie Hallban és a Lincoln Centerben, valamint koncertezett szinte az összes magyarországi szimfonikus zenekarral. Tehetségét 2008-ban Junior Prima-díjjal jutalmazták.

Az intézet a programot francia nyelven, magyar szinkrontolmácsolással rendezi, a belépés ingyenes.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés