bezár
 

art&design

2011. 09. 13.
Szemadám György kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kacskaringós életútját mutatja be mintegy 50 képen keresztül Családtörténet és önéletírás címmel Szemadám György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja csütörtöktől a budapesti Forrás Galériában.

prae.hu

Szemadám György életútlenyomata lesz ez a tárlat: ahogy az MTI-nek fogalmazott, ismert és ismeretlen felmenőihez, 1956-hoz, a 70-es évek konceptualista művészetéhez éppúgy kapcsolódik az anyag, mint a csernobili atomkatasztrófához vagy a Fővárosi Állat- és Növénykerthez, ahol nagyvadak főápolója volt.

A kiállított anyag vegyes, a képek önvallomások és különféle technikával készültek. Van közöttük olaj-vászon, vegyes technika, nyomat, fotó, tehát a látvány is sokféle - jegyezte meg.

A képek 90 százaléka figurális, van közöttük egy Ceausescu-portré is. Ez 1984-ben készült, amikor a Szovjetunió megtiltotta a szocialista országoknak, hogy részt vegyenek a Los Angeles-i nyári olimpiai játékokon, egyedül Románia nem vette figyelembe a tiltást.

Szemadám György akkor festette A Kárpátok Géniusza megsérti az orosz medvét című képét, amelyen a vadászpuskás román elnök mögött egy megsebzett medve őrjöng.

Látható lesz a kiállításon Szemadám több önarcképe a 60-as évek végéről és sok-sok madárábrázolás, mert a művész ornitológus akart lenni. Bejárta az országot, megismerte a madárfajokat, sőt kétszer még Afrikában is járt madárlesen - mesélte.

Szemadám György elárulta, hogy négy gyermekét és legnagyobb unokáját is az állat- és a növényvilág szeretetére nevelte, együtt festettek, rajzoltak. Unokája például vegyes technikával készített rajzokat, amelyekből ő, a nagyapa zászlót csinált. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindegyik gyerekét lebeszélte a képzőművész pályáról, sikerrel.

Szemadám György 1969-től kiállító művész, 1978-tól képzőművészeti, fotó- és filmkritikái jelentek meg. Vaszkó Erzsébetet tartja mesterének, de korai munkáira Bálint Endre, Barcsay Jenő és Korniss Dezső festészete is hatott. A 70-es évek első felében több happening és performasz - köztük a híres balatonboglári kápolnatárlat - résztvevője, szervezője. Több képzőművészeti kört és alkotótábort vezetett gyerekeknek, és több évig irányította a közszolgálati televízió vizuális művészetek szerkesztőségét is.

Szemadám György kiállítása október 12-ig tart nyitva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés