bezár
 

irodalom

2011. 09. 12.
Új szlovákiai magyar szépirodalmi alkotások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Opus című szlovákiai magyar irodalmi folyóiratban fognak megjelenni azok a díjnyertes pályaművek, amelyeket a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) idei Arany Opus Díj pályázatán közlésre érdemesnek talál a zsűri és az olvasóközönség.

prae.hu

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) először 2006-ban hirdetett tematikai megkötés nélküli szépirodalmi pályázatot az Év Irodalmi Alkotása Pályázat címmel, amelyet 2009 óta Arany Opus Díjként ír ki minden évben, a díj nevében a társaság Opus folyóiratára utalva.

Az idei pályázatra október 3-ig lehet még jelentkezni a szlovákiai magyar szerzőknek - olvasható a társaság honlapján (www.szmit.sk).

Öt éve az első irodalmi díjat Bárczi Zsófia kapta Lorenzo Ribera: Trisztán és Izolda című írásáért, majd a következő évben, 2007-ben Tóth Ferenc Az Író és a Sánta Ördög, 2008-ben pedig Veres István Galvánelemek és akkumulátorok című műve érdemelte ki az elismerést. Abban az évben osztottak ki először olvasói különdíjat, amelyet azóta minden alkalommal Fellinger Károly nyert el.

Az első Arany Opus Díjat 2009-ben Száz Pál kapta meg az Orlando - Az csinált Arcadiának comoediájáért. Tavaly pedig Fellinger Károly Köpködő című versciklusa lett a fődíjas és közönségdíjas.

Az idei első díjas mű az Opus 2012-es első számában lesz olvasható.
A Csehszlovák Írószövetség égisze alatt 61 éve, 1950-ben alakult meg a Magyar Szekció, amely az 1990-ben létrejött Csehszlovákiai Magyar Írók Társasága elődje volt. A SZMÍT Csehszlovákia 1993-as kettéválása után folytatta tovább a Magyar Szekció több évtizedes munkáját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés