bezár
 

irodalom

2011. 09. 12.
Ülésezett a Kulturális és Sajtóbizottság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítási javaslatairól, valamint a magyar nyelv napjáról szóló határozati javaslatról tanácskozott az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfőn.

prae.hu

Az első napirendi pontként tárgyalt témában, a kulturális örökség védelméről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatok közül a testület támogatta a Pákozdi Katonai Emlékhely nemzeti emlékhellyé minősítését, amely L. Simon László fideszes bizottsági elnök beadványa.

A képviselők három kormánypárti módosító javaslatot is leszavaztak. Az egyik a kehidakustányi Deák-kúriát (javaslattevő a fideszes Gyimesi Endre volt), a másik a Szarvason található trianoni emlék- és zarándokhelyet (a fideszes Babák Mihály javaslatára), a harmadik pedig a somogyvári egykori bencés apátság romjait (Móring József Attila KDNP-s és Gelencsér Attila fideszes képviselő indítványára) minősítette volna nemzeti emlékhellyé.

A bizottság szerint az említett helyek inkább a történeti emlékhely cím viselésére méltóak.

Egyhangú igennel megszavazta a testület L. Simon László egy másik módosító indítványát, amelyben a képviselő az előzetes régészeti dokumentáció intézményével egészítené ki a kulturális örökség védelméről szóló törvényt.

A képviselő a módosítás indokolásában leszögezi, hogy az intézmény a régészeti érintettség egyértelmű bizonyítására alkalmas, de az elvégzendő megelőző feltárás formájához, pénz- és idővonzatához is sok ismerettel járul hozzá.

Nem támogatta a bizottság Mile Lajos LMP-s képviselő azon javaslatát, amelyben a történeti emlékhelyek meghatározását a kormány helyett az Országgyűlésre bízná.

A bizottság leszavazta Novák Elődnek (Jobbik) a magyar nyelv napjáról szóló határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványát is. Ebben a települési önkormányzatok jegyzőit köteleznék az üzleteket felirataik magyar nyelvű megjelenítésére.

A ülésen felszólalt Hiller István szocialista képviselő, volt kulturális miniszter, aki javaslatában arra hívta fel a figyelmet, hogyha a kormányzat hivatalosan is bejelenti a jövedéki adók emelését, az a Nemzeti Kulturális Alap költségvetését több mint kétmilliárd forinttal növelné.

Az ellenzéki képviselő jelezte, hogy a bizottság következő ülésén önálló napirendi pontként kíván tárgyalni a témáról, amennyiben az aktuálissá válik. A javaslatot a bizottság elfogadta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés