bezár
 

építészet

2011. 09. 10.
Kiállítás az óbudai kísérleti lakótelep történetéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapest III. kerületében lévő kísérleti lakótelep történetét mutatja be a Kiscelli Múzeum október elsején nyíló kiállítása.

prae.hu

A tárlat kisfilmekkel eleveníti fel az átadás pillanatait és az első lakók élményeit, valamint a retro hangulat kedvéért egy életnagyságú típuslakást is berendeznek a helyszínen.

A múzeum Korszerű lakás, 1960 - az óbudai kísérleti lakótelep története címmel rendezi meg a rendhagyó kiállítást, amely beszámol az 1958-1964 között elkészült épületegyüttesről - adták hírül a szervezők. A korabeli lakások belső terének kialakítását, az építészeti terveket fotók és rövidfilmek segítségével mutatják be, a múzeum templomterében felépített típuslakás pedig valódi időutazásra invitálja az érdeklődőket.

A kísérleti lakótelep Budapest III. kerületében, a Váradi utca-Bécsi út-Reménység utca és Zápor utca által határolt területen épült fel. A tervezők között ott volt Mináry Olga, az első Ybl-díjas építésznő is, aki az 1958-as Országos Lakáspályázaton díjat nyert terveivel. Az általa megálmodott lakásokat később kisebb változtatásokkal típustervé alakították át.

A 701 lakást tartalmazó óbudai komplexumhoz általános iskola, óvoda, bölcsőde és kereskedelmi célú épületek is tartoztak. Tervezésére a tömeges alkalmazás és építés tesztjeként került sor.

Az október elsejétől november 30-ig nyitva tartó kiállítás a témához kapcsolódó előadássorozattal, vetítésekkel és speciális helyszíni vezetésekkel várja a látogatókat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés