bezár
 

irodalom

2011. 09. 09.
Gyorssegély a Jelenkor folyóiratnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A súlyos anyagi nehézségekkel küzdő Jelenkor folyóiratnak nyújtandó kétmillió forintos támogatásról dönt jövő héten a pécsi önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottsága; az irodalmi lap az év vége előtt további két és fél millió forintra számíthat a várostól - mondta el a Pécsi Újságnak pénteken a bizottság elnöke, Hoppál Péter országgyűlési képviselő.

prae.hu

Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője hétfőn nyílt levelet tett közzé, melyben többek közt arról írt, hogy a folyóirat fenntartója, a Baranya Megyei Önkormányzat az év elején elutasította támogatási kérelmüket, és végleg sorsára hagyta a lapot.

A Jelenkornál több mint kétmillió forintnyi tartozás gyűlt össze, a júniusi számtól tartoznak a szerzői honoráriumokkal és a nyomdaköltséggel, és napokon belül teljesen fizetésképtelenné válhatnak.

A főszerkesztő tájékoztatása szerint a Baranya megyei önkormányzat évi kétmillió forinttal, Pécs városa 3,5 millió forinttal támogatta a lapot.

Egy-egy Jelenkor-szám kiadása mintegy kétmillió forintba kerül. A lap ezer példányban jelenik meg, és jelenleg 450 előfizetője van.

Mint arról Ágoston Zoltán beszámolt, a nyílt levél megjelenése óta azonban folyamatosan csatlakoznak az új előfizetők, de számos szerző is támogatja a lapot azzal, hogy lemondott honoráriumáról.

"Az már most látható, hogy az adóhatóság felé fennálló tartozásunkat ki tudjuk fizetni. Ha az olvasók és a támogatók továbbra is ilyen számban állnak mellénk, októberben is megjelenhetünk" - közölte a főszerkesztő.

Mivel a folyóiratot működtető Jelenkor Alapítványt alapító Művészetek és Irodalom Háza mint intézmény megszűnt, nem maradt, aki az alapítói jogokat gyakorolja; ezek rövidesen a városhoz kerülnek. Hoppál Péter elmondása szerint az alapítói jogok átvételéről, valamint a lapnak nyújtandó pénzügyi támogatásról a pécsi önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottsága a jövő héten fog dönteni; az előterjesztés alapján kétmillió forintra számíthat a folyóirat.

A bizottság elnöke hozzátette : az irodalmi folyóirat számára még az év vége előtt újabb két és félmillió forintos támogatást kívánnak nyújtani.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés