bezár
 

zene

2011. 09. 09.
Tűzből vízbe – Vízraktér a Király fürdőben
Sajtótájékoztató a Király fürdőben – 2011. szeptember 9.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új vizekre evezünk, megnyitjuk a Vízrakteret. A Tűzraktér nem átmenthető, nem nyílik új alkotóház, nem lesznek egymás mellett színháztermek, a régi tornaterem sem ad többé otthont fergeteges koncerteknek. Valamit elengedünk, és állunk elébe a szeptember 20-ai pernek, mert mindent megtettünk abban a küzdelemben, amit Terézváros Önkormányzatával szemben folytattunk kulturális értékeink védelméért. A Tűzraktér jól ismert épületében nem folytatható a Tűzraktér csodája, mert ellehetetlenítették.
A Vízraktér valami újnak a kezdete. Egy egészen más helyszín, egészen más alapötlet. A Tűzraktér ugyanazt a szabadságérzetet és szellemi megújulást hordozza, amit eddig, és a Vízraktér is ebből születik. Kedves barátaink! Nem temetjük el magunkat élve, hanem ismét életet csempészünk Budapest szívébe. Cirkusz, tánc, zene, színház, film, irodalom, újrarajzolt látványvilág, szabadtéri kerthelyiség, és belső terek várják a látogatókat szept. 10-étől a Vízraktérbe! A közösséget csak együtt teremthetjük meg ismét.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel közösen értelmezzük újra és nyitjuk meg a hagyományos fürdőzés világát nem hagyományos módon!

Love and culture!
Vízraktér

Vízraktér sajtótájékoztató
 
Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. – Király fürdő

A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. A Király Gyógyfürdőnek nem volt és ma sincs közvetlen melegvízbázisa. A törökök azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége, várfalon belül. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről biztosították.

fürdőkád - amikor még tudták

2011. május 2-tól új nyitvatartási renddel működünk. A hét minden napján, csökkentett belépőjegyár mellett, 7-19 óráig koedukált, fürdőruhás fürdőzésre várjuk mind a női, mind a férfi Vendégeket.

Tűzraktér

A Tűzraktér Független Kulturális Központ 2005. júius 23-án nyitott Tűzraktár néven, a Tűzoltó u. 54-56. szám alatti tízezer négyzetméteres gyárépület területén, ahol két éven át működött a hazai és nemzetközi színtéren kiemelkedő sikerrel. A Tűzraktér létrejötte óta önálló művészi kezdeményezés, melyben a szervezők is alkotók, akik önkéntes munkával hozták létre a központot.

Tűzraktér a világszerte létező független művészeti központok eredményeinek ismeretével, azok nagyfokú szakmai támogatásával jött létre. Egy érzékenységben, élményekben, lelkesedésben és információban koncentrált városi közeg, amely a kortárs művészet és társadalom közötti lehetséges kapcsolódási pontokat fedi fel.

Kísérleti terep vagyunk, kulturális csomópont, közösségi tér, oktatói közeg, városi szereplő, épített organizmus, mely mindig alkalmazkodik az adott viszonyokhoz, miközben saját struktúráját megújítva kíván fejlődni.

A Tűzraktér egyedi kezdeményezése során a legkülönbözőbb ágazatok, emberek hatnak egymásra, s ezzel a művészetet mindenki számára elérhetővé, s így életforma alakító hatásúvá teszi. Ezeket a funkciókat mind egy teljes körű alkotóházi rendszer, mind a rendezvényszervezési struktúránk testesíti meg.

Kulturális átjáró vagyunk, ahol a pályakezdő művészek és a befutott professzionális alkotók egymásmellettiségéből születnek új kezdeményezések. Tevékenységünkért ez idáig kulturális minisztériumi kitüntetést, a Főváros Pro Urbe Budapest díját és az Európai Unió innovációs elismerő oklevelét kaptuk meg.

Szabad az Á...- Picasso Point

Szabad az Á... (crossover – szabad az átjárás a műfajok között). Irodalmi estek, alternatív színházi előadások, koncertek várják az érdeklődőket.

Nem múltat idézünk, hanem a múltból táplálkozva, nem felejtve „őseink örökségét” a mai fiatal generációnak, 20 évvel a rendszerváltás után próbálunk értéket teremteni... Ennek szellemiségét kívánjuk a Vízraktérben is megteremteni.

Magyarhangya – Magyarhangya Filmklub

A magyarhangya Európában elsőként fogalmazta meg törekvéseit a közösség alapú filforgalmazás kidolgozására.

Egy független, fenntartható modellel kívánjuk a kultúra terjesztését új alapokra helyezni. Alulról szerveződve, mozgalomként szólítjuk meg a fiatal generációt országszerte. Aktív szereplőként vonjuk be korosztályunkat az igényes, tartalmas kulturális vérkeringésbe.

A magyarhangya az Odeonban elkezdett munkát folytatja és támogatja egy másik fontos független kulturális közösség működését és tartalommal való ellátását.

Tambulin Színház – Gyerek programok

Legfontosabb jellemzőink a fordulatosság, a dinamika, az intenzív színészi játék. A fogadó helyszínek lehetőségeit kihasználva és a műszaki, anyagi korlátok között egyensúlyozva jönnek létre a mozgalmas, eseménydús előadásaink és egyéb programjaink gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A Tűzraktér csapatával kb. 2 éves a kapcsolat, és már 3 sikeres családi nap közös szervezése valósult meg a Hegedű utcai térben.

A Vízraktér új kihívást és további közös és remélhetően sikeres együttműködést jelent számunkra.

Irodalmi programok

A Vízraktér változatos helyszínei a szeptember 10-ei nyitás után kötet bemutatóknak, író olvasó találkozóknak és felolvasóesteknek ad otthont. Mindezeken túl a Vízraktér irodalmi vitasorozatot indít a kortárs magyar irodalomban éppen zajló generációs változások témájában.

A változások okait és következményeit megvilágító programsorozat keretében szó esik majd azon hiányokról és gócpontokról, melyek leginkább jellemzik a legfrissebb irodalom összességét.

Minden hónap első hétfőjén a Vízraktér alkalmat szeretne teremteni arra, hogy a színházi és zenei programok iránt már elkötelezett közönsége a kortárs magyar irodalom alakulásának fordulópontjaiban is résztvehessen, betekintést kapjon és véleményt nyilváníthasson.

Ennek érdekében a Vízraktér irodalmi program keretében olyan alkotókra, alkotókörökre, irodalmi lapokra és fórumokra koncentrál, akik a leginkább érdekeltek a kortárs irodalom alakulásában, alakításában.

Hogyan máshogy tudnánk válaszolni átfogó kérdésekre, mintsem közösen, az érintett irodalmi figurák, meghívottak és a közönség közt egyenlő párbeszédet kialakítva.

Színház

Hivatalos befogadó színházként számos előadást ki tudunk helyezni a fürdő területére. Máshol készült színházi előadások játszóhelyként használhatnák a helyszínt, emellett fesztiválok is megvalósíthatóak.

Szempontunk színes és színvonalas kínálat minden társadalmi rétegnek, elérhető áron. Amatőr, fél-profi és profi előadók kölcsönhatása, műfaji sokszínűség átlátható struktúrában.
(gyerekeknek szóló előadások, diákszínházak, egyetemi színházak, független társulatok produkciói, nyári színház az udvaron, kertben)

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 
Tánc

Az előadások során a fürdő tereire való reagálás külön érdekességgé válna, a tánc és a víz használata önálló tematikát is eredményezhet.

A fürdő területén elhelyezkedő zöldterületek tánccal való összekapcsolódása során a néző a fürdő, a test, a tér, a mozgás, nyitottság, szabad levegő élményét egységében éli meg, ami más alkalmakkor is visszatérésre ösztönzi.

A hazai kortárs tánc jeles képviselői mutatkoznának be improvizációs műsorokkal, másrészt egyedi kortárs táncelőadások valósíthatóak meg a helyszínen, illetve Im(pro)gram sorozat néven a tervezett alkalmak során célunk, hogy bemutassuk a modern táncnyelv sokféleségét, az egymástól eltérő, mégis egymáshoz kapcsolható alkotói attitűdöket, irányzatokat. Áttekintést szeretnénk adni azokról az utakról, amelyeken a hazai táncélet legfrissebb kezdeményezései haladnak, egymás tükrében is szemlélhetővé téve azokat.

Cirkusz

Új évad, új helyszín, a Vízraktér cirkuszművészei új felállásban mutatkoznak be. A földön erőemelő párost csodálhatunk meg, akik a tűztől sem félnek. A levegőben két romantikus számra táncol egy lány a karikájában, és egy fiú a függönyén. Bizton állítjuk, hogy felejthetetlen produkciókat tekinthet meg aki eljön a Vízraktér megnyitójára és az egész évadban bármikor.

 

1

prae.hu

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 
Zene

Zenei téren kiemelt szerepe lehet olyan stílusoknak, mint a világzene, az ethno és a jazz. A zenei programok megvalósításakor a mindenkori zajszakértői vélemény az irányadó.

A kabaré világának dalai, a sanzonok, a filmzenei stílus hagyományai ötvöződnek az úgynevezett színházi koncerteken.

Olyan újszerű kezdeményezéseknek is örömmel adunk otthont, mint a népzene és az ipari hangszerek találkozása, a tánc improvizációk és jazz zenészek közös estjei.

latin jazz

Tranzit.hu

A tranzit.hu a tranzit.org nemzetközi network magyar irodájaként 2005-ben kezdte el működését Budapesten. A nemzetközi kortárs képzőművészeti program oktatási (Művészetelméleti és Gyakorlati Szabadiskola), kutatási (Art Always Has Its Consequences, Európai Uniós kutatási projekt), publikációs (számos magyar és angol nyelvű könyv mellett egy vizuális kultúra blog, a tranzit.blog.hu) és kiállítási (pl. Manifesta 8) projekteket valósít meg itthon és külföldön.

A program egyik kiemelten fontos célja, hogy a kulturális közeg igényeinek megfelelően rugalmasan és gyorsan reagáljon kezdeményezésekre. A Vízraktér megszületése ennek eklatáns példája.

A létrejött együttműködés keretében a tranzit.hu hozzáférhetővé teszi magyar és idegen nyelvű könyvtárát, valamint könyvbemutatóval (Artists’ Texts, Art Always Has Its Consequences, Stenberg Press, 2011), a Művészetelméleti és Gyakorlati Szabadiskola következő szemináriumával (David Chioni Moore és Vit Havránek közös szemináriuma az ún. „posztszocialista állapot” művészeti és társadalomtudományi kérdéseiről), valamint a tranzit.hu által alapított Katalizátor-díj átadó ünnepségével vesz részt a Vízraktér életében.

a bejárat előtt

Szeptember 10. szombat MEGNYITÓ

19.00 Palackposta eredménysorsolás
19.00 Kádfürdő-performanszok: színház-irodalom-látvány etűdök
            fellépők: Hólyagcirkusz, Radikális Szabadidő Színház, JAK
20.00 Zenék örvénye: Anselmo Crew vendég Aljas Iván - koncert a
            szökőkútnál
22.00 Andaxínház: zenés-táncos performansz vízre és térre
            rejtőzködők Góbi Rita, Ágoston Béla
cirkuszi performansz levegőben, vízen, földön - a Tűzraktér
            cirkusznegyedéből

 

belső udvar

belső udvar 2

téglafal

omladozó vakolat

a Király fürdő kívülről

Ganz utca

 


nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés