bezár
 

színház

2011. 09. 09.
Újra látható a Caligula Zsámbékon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra látható Székely János Caligula helytartója című darabja a Zsámbéki Színházi Bázison; a Szikszai Rémusz rendezte darabot szombaton és vasárnap játsszák a Műemlék Rakétabázison.

Szkéné színház

A zsámbéki színházi évad utolsó hétvégéjén a nagy érdeklődés miatt tűzik újra műsorra a Caligula helytartóját, amelyet júliusban mutattak be. A darabot szombaton és vasárnap este kilenc órakor láthatják a nézők - mondta Mátyás Irén igazgató az MTI-nek.

A produkciót a Színházi Kritikusok Céhe a legjobb független színházi előadás kategóriában jelölte a Színikritikusok Díjára, amelyet szeptember 25-én adnak át.

Az előadás a színházból és a televízióból is ismert színész-műsorvezető, Szikszai Rémusz első színházi rendezése. A művész fiatal kolozsvári színészként játszott Székely János remekművében, a darab azóta foglalkoztatja.

A produkció létrehozásához nagyszerű színészeket választott: Petronius, római patrícius, Caligula szíriai helytartója szerepét Nagypál Gábor alakítja, mellette Király Attila, Huszár Zsolt, Kovács Krisztián, Tamási Zoltán, Fodor Tamás és Tóth József is játszik a darabban.

Az előadás ismertetője szerint Székely János Caligula helytartója című drámája 1972-ben született, a huszadik századi magyar drámaírás egyik kiemelkedő alkotása.

Hazugság és igazság viszonyát boncolgatja, arra keresve a választ, hogyan maradhat meg embernek az ember, akár gyakorolja a hatalmat, akár ki van téve a hatalmat gyakorlóknak. A darab a keresztény európai kultúra gondolati analízisét is nyújtja.

Arról beszél, milyen világban élünk, mi változott körülöttünk, és mi maradt ugyanaz. Mindezt ráadásul olyan történelmi személyek sorsában beszéli el, akik képesek voltak az áldozathozatalra, akár az önkéntes mártírhalálra is.

A Palesztinában, 39-41-ben játszódó történet világunk valóságtartalmát boncolgatja. Arra keresi a választ, mikor, miért mondunk igazat, mit gondolunk igaznak, bár lelkünk mélyén tudjuk, hogy hazugság.

Ez a gondolat az, amely a Caligula szobrát hozó és azt Jeruzsálemben felállítani akaró Petroniust is hosszasan kínozza: szabad-e a császár nyilvánvalóan őrült parancsát akár véráldozat árán végrehajtani, megmentve így az egész római birodalmat? Vagy hallgatva a lelkiismeretre meg kell tagadni a parancsot, kockáztatva akár a római birodalom egységét is.

Petroniusszal szemben egy okos és érzékeny rabbi áll, aki képes meggyőzni a helytartót arról, hogy nem áldozhat fel egy egész népet császára kénye-kedvének. Hazudnak hát közösen a császárnak, de hazudnak önmaguknak is, hiszen felnőtt, értelmes férfiak nem gondolhatják, hogy ezt a hatalmas politikai játszmát áldozat nélkül úszhatják meg.

A Zsámbéki Színházi Bázis támogatásával a FÜGE Produkció és a VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás közös produkciójában készült előadást júliusban négy alkalommal láthatta a közönség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés