bezár
 

film

2011. 09. 08.
Pénteken átadják az Urbán Mária Emlékdíjat
2011. szeptember 9.,18:30h, Örökmozgó Filmmúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2011. szeptember 9-én, pénteken, 18 óra 30 perckor kerül sor az Örökmozgó Filmmúzeumban az Urbán Mária Emlékdíj átadására. A díj korábban Torta-díjként volt ismeretes, és a Filmkultúra főszerkesztője, Urbán Mária alapította. A díjat idén Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei című filmje kapja. Az átadót filmvetítés, illetve egy hosszabb beszélgetés követi az alkotókkal.

prae.hu

A 2002-es Filmszemle óta a Filmkultúra szerkesztősége minden évben kiosztotta a Torta-díjat annak a filmnek, amely – a szerkesztőség tagjai szerint – érdemeihez képest kevés figyelmet kapott a Filmszemlén. A díj maga eredetileg – a szerkesztőség szerény költségvetése miatt – egy torta volt. A díjátadást és a nyertes film vetítését minden alkalommal egy beszélgetés követte az alkotókkal a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.

A díjat, amely a 2008-ban elhunyt alapítónak, Urbán Máriának is emléket kíván állítani, 2010-től megújult formában adják át.

Az Urbán Mária Baráti Kör által felkért szakmai zsűri, az alapító szellemi örökségét szem előtt tartva, azért döntött A zöld sárkány gyermekei című film mellett, mert egyszerűen, őszintén, szerethető módon meséli el három magányos ember történetet, akik a maguk eszközeivel keresik önnön boldogságukat és boldogulásukat.


A zöld sárkány gyermekei
Színes, magyar filmdráma, 93 perc, 2010.

Rendező: Miklauzic Bence
Forgatókönyvíró: Miklauzic Bence
Zeneszerző: Hammer Zsolt, Jávorka Ádám
Operatőr: Vecsernyés János
Jelmeztervező: Ferencz Zsófia
Producer: Berger József
Látványtervező: Hujber Balázs
Hangmérnök: Madaras Attila
Vágó: Barsi Béla
Koproducer: Poós András

Szereplők: Rátóti Zoltán (Máté János), Yu Debin (Wu), Bánfalvi Eszter (Regina), Lengyel Ferenc (Béla), Egyed Attila (Szabics), Shan Yu Tio (Wang), Thúróczy Szabolcs (Szemüveges), Uwe Lauer (Andersson)

A korábban díjazott filmek listája:

  • Papsajt (2002)
  • A boldogság színe (2003)
  • Szezon (2004)
  • Antik (2005)
  • Madárszabadító, felhő, szél (2006)
  • Szelíd szálakon (2007)
  • Príma primavéra (2009)
  • Czukor Show (2010)
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés