bezár
 

zene

2011. 09. 08.
Folytatódik a jól bevált hagyomány: Mahler-ünnep, immár hetedszer a Művészetek Palotájában
Sajtótájékoztató a Művészetek Palotájában. 2011. szeptember 6.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Fesztiválzenekar, a Művészetek Palotája, a Magyar Rádió és a Magyar Gustav Mahler Társaság közös rendezésében szeptember 9-13. között hetedszer kerül sor a Budapesti Mahler-ünnepre, amelyet szeptember 9-én nyit meg a Művészetek Palotájában Szőcs Géza államtitkár.

prae.hu

A Mahler-ünnep alkalmából nyílik meg a párizsi Gustav Mahler Archívum anyagából válogató Mahler, a Wagner-interpretátor című kiállítás, valamint a Mahler-ünnepen elhangzó Mahler-művek legérdekesebb felvételeit bemutató lemezkiállítás, Fülöp Péter gyűjteményéből.

Az ünnep rezidens zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar három alkalommal lép fel: szeptember 9-én, 10-én és 11-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Fischer Iván Mahler Budapesten komponált I. szimfóniáját vezényli.

"Évi egy Mahler-szimfónia, plusz egy új produkció. Az I. szimfóniát egyébként Budapesten mutatták be, az Operaházban – meg is bukott" - mondta Fischer Iván.

A koncertek első részében – egy Enescu darab és Hugo Wolf-dalok társaságában – Orbán György IV. szerenád című, a Mahler-ünnep felkérésére írt művének ősbemutatójára kerül sor. A Wolf-dalok énekes szólistája a kiváló osztrák bariton, Wolfgang Holzmair.

A kérdésre, hogy miért is olyan népszerű Mahler, Fischer Iván a következőt válaszolta: "Mert hallatlanul őszinte. Nem kívánta magát szépíteni, hanem vállalja a személyiségét. Márpedig extrém személyiségről van szó".

Sajtótájékoztató: Körner Tamás, Káel Csaba, Fischer Iván és Váradi Judit

A budapesti koncertek műsorát szeptember 16-19. között Gent, Bonn és Milánó közönsége is hallhatja, az I. szimfóniából pedig szeptember 21-23. között lemezfelvétel készül.

Szeptember 13-án a Fesztivál Színházban Mahler IV. szimfóniájának zongora négykezes átiratát és két Mahler-dalciklust, a Vándorlegény-dalokat és a Rückert-dalokból készült válogatást hallhatja a közönség. A szólisták Kemenes András, Csalog Gábor és az osztrák bariton, Markus Werba.

A fesztivál társrendezője, a Magyar Rádió – a hangversenyek közvetítése mellett – több tematikus adást, Mahlerrel és műveivel foglalkozó műsort sugároz a Mahler-ünnep alatt.

Ahogy megtudtuk, forgatócsoport dolgozik a Mahler-ünnepeken, akiknek a munkájából majdnem 1 órás film állt össze, amit vasárnap 18-kor levetítenek a Müpában.

Az ujságírói kérdésre, hogy melyik változatot hallhatjuk majd, Fischer Iván a következőt válaszolta: az utolsót természetesen. (Tudni illik Mahler folyton javítgatott.)

A korábbi évekhez hasonlóan a Mahler-ünnepre reprezentatív kiállítású, kétnyelvű album jelenik meg, számos cikkel és gazdag fotóanyaggal Mahlerről, illetve a hangversenyeken elhangzó művekről, a szerzőkről és az előadókról.

Budapesti Mahler Ünnep 2011 borító
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés