bezár
 

színház

2011. 09. 08.
Kortárstánc- és cirkusztalálkozó a Gödörben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kortárs tánc és a cirkusz műfajának egymásra találásából születő különleges produkciókkal várja pénteken és szombaton az érdeklődőket a budapesti Gödör Klub d'Watt Nemzetközi Kortárstánc és Cirkusz Találkozója.

Szkéné színház

Az idei évben magyar, francia, olasz, belga és német csapatok egyéni, valamint közös produkcióit ismerhetik meg a látogatók - mondta el az MTI-nek Máthé Gabriella, a rendezvény szervezője, aki három évvel ezelőtt a magyar közönség új előadásokkal való megismertetése, valamint a hazai kortárstánc és a cirkusz művészeinek egymásra találása céljából hívta életre először a rendezvényt.

Az idén harmadik születésnapját ünneplő őszi találkozót péntek este a fiatal magyar artistákból és zsonglőrökből külön erre az alkalomra összeállt CircuszJam produkciója nyitja meg a Gödör klub teraszán este fél nyolctól.

Őket az olasz-svájci páros alkotta Cie Circoncentrique követi. Maxime Pythoud karikaművész és Alassando Madia labdazsonglőr tavaly még külön-külön kápráztatta el a magyar közönséget, idén azonban már egy duóval készült a fesztiválra.

Az este záró programja a berlini Less-Mess Performing Art műhelybemutatója lesz, amely magyar művészek, köztük cirkuszosok, a Magyar Zsonglőr Egyesület tagjai, a Táncművészeti Főiskola növendékei és a kortárs mozdulatokat hobbi szinten űző táncosok bevonásával fogják megmutatni, hogy miként lehet ötvözni a német táncszínházat az új cirkusszal.

A színházteremben megrendezésre kerülő workshop lényege, hogy minden fellépő elhozza a saját világát és ezzel párhuzamosan megismerkedjen a többiek stílusával, amelyből így egy különleges produkció születik meg - mondta el a szervező.

Az új cirkuszt sokan a tradicionális változat gyermekeként emlegetik.

Az eredetileg Franciaországból indult, majd Olaszországba és Svédországba is átterjedő műfaj lényege, hogy az előadások állatok szerepeltetése nélkül és komoly dramaturgiára épülve, jelenetekre bontva zajlanak. A piros, arany és kék színekben pompázó látványelemek eltűnése ellenére azonban megmaradnak a hagyományos akrobatikai elemek és megjelenik a tánc, a színház és a zene különleges keveredése - magyarázta Máthé Gabriella.

A fesztivál második napját egy magyar produkció, a Willany Leó improvizációs táncszínház térspecifikus előadása nyitja. A Gödör Klubban már több éve improvizációs esteket adó csapat ez alkalommal az egész terasz területét betöltő koreográfiával készül. Őket a francia-brüsszeli Duo Leo akrobatapáros tradicionális cirkuszi és színházi elemeket ötvöző produkciója követi.

A kétnapos rendezvényt a torinói Filc cirkusziskola egykori növendékeiből alakult MagdaClan zárja. A hazájukban már elismert művészeknek számító fiatalok az iskola volt művészeti igazgatója, Roberto Magro olasz dramaturg és előadóművész vezetésével dolgoznak együtt. A cirkusztársulat az első komolyabb produkciójával, egy kabaréval érkezik Magyarországra. A programok mindkét nap ingyenesen látogathatók.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés