bezár
 

színház

2011. 09. 07.
Jelenetek a Paradicsomból - Idén először nyilvános a Színikritikusok Díjának ünnepi estje
2011. szeptember 25. Magyar Színház, 1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Színikritikusok Díját a Színházi Kritikusok Céhe az évad legjobb színészeinek, rendezőinek, tervezőinek adja. Hogy idén a 15 kategóriában jelölt művészek közül ki kap díjat, az szeptember 25-én a Magyar Színházban megrendezett különleges gálaesten derül ki, amely a díjazás 31 éves történetében először nyilvános a közönség számára.
Ha vörös szőnyeg nem is lesz, a gála mégis nagyon fog hasonlítani az Oscar-díjak átadására: 2011. szeptember 25-én este 8 órakor a Magyar Színházban 31. alkalommal nyújtják át a színikritikusok az elmúlt évad legjobb színpadi teljesítményeinek járó elismeréseket. A díjkiosztóra a magyar színházi élet kiemelkedő alkotói kapnak meghívást, s hogy közülük ki térhet haza majd díjjal, az csak az est során derül ki. A kritikusok újonnan alapított életműdíját Törőcsik Mari kapja, aki egyben a gálaműsor fővédnöke is.

A nagyközönség számára nyitott estet Pelsőczy Réka rendezi, műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András. A különleges műsor azoknak a színházi alkotóknak a vallomásaira épül, akik az elmúlt három évtizedben díjat kaptak, vagy éppen nem kaptak díjat. És azokéra a kritikusokéra, akik szavaztak, vagy éppen nem szavaztak. S hogy mi köze mindennek a Paradicsomhoz, az a Tasnádi István által erre az alkalomra írt jelenetekből kiderül.

A műsorban közreműködnek a Magyar Színház és a Vaskakas Bábszínház színészei, valamint két óriásbáb: Éva ezúttal barátnőjével, Hédikével érkezik a színpadra, hogy – akár a Muppet show-béli rokonaik – kommentálják az eseményeket.

Az évente egy alkalommal megrendezésre kerülő díjkiosztó gálaest igazi kuriózum a színházi életben. Képviselteti magát minden színházi műfaj, és felvonul rajta a színházi élet színe-java. Nemcsak a jelöltek és a fellépők, hanem a díjátadók névsora is impozáns.

Az idén a díjra jelölt művészek közül biztosan ott lesz: Fullajtár Andrea, Szirtes Ági, Lázár Kati, Keresztes Tamás, Mucsi Zoltán és Kulka János. A rendezők közül Mohácsi János, Zsótér Sándor, Zsámbéki Gábor, Mundruczó Kornél, Bozsik Yvette és Kovalik Balázs.

A díjátadók között pedig Udvaros Dorottya, Für Anikó, Dolhai Attila, Mácsai Pál, Scherer Péter, László Zsolt, Pálmai Anna, Schell Judit, Eszenyi Enikő, Pogány Judit, Szabó-Kimmel Tamás, Nagy Ervin lépnek majd színpadra.

A nézőknek – azon kívül, hogy színvonalas műsorban lesz részük – esélyük lesz arra, hogy az élményen túl ajándékkal térjenek haza. A díjakra jelölt színházak felajánlásával színházjegyeket, ajándékutalványokat és bérleteket sorsolnak ki a helyszínen az érvényes jeggyel rendelkező nézők között.


A műsor:

Jelenetek a Paradicsomból
avagy a Színikritikusok Díja 2011


Műsorvezetők: Csákányi Eszter, Pál András

Szereplők:
Ács Norbert, Bercsényi Péter, Fillár István, Gémes Antos, Jegercsik Csaba, Kocsis Rozi, Krucsó Júlia Rita, Pavletits Béla, Ruttkai Laura, Soltész Bözse, Szatmári Attila, Szúkenyik Tamás

Díszlet: Kalmár Bence
Jelmez: Fodor Annamária
Zene: Nyitrai László
Koreográfia: Király Béla
Báb: Mátravölgyi Ákos
Videó: Tiszeker Dániel
Interjúk: Markó Róbert, Pelsőczy Réka, Rick Zsófi
Szöveg: Markó Róbert, Tasnádi István
Bábrendező: Tengely Gábor
Dramaturg, a rendező munkatársa: Markó Róbert
Produkciós vezető: Fenyvesi Kata
Producer: Orlai Tibor

Rendező: Pelsőczy Réka

Bemutató és egyszeri előadás: Magyar Színház, 2011. szeptember 25.



Jegyvásárlás

A Magyar Színház előcsarnokában (1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4. tel.: 322-0014) hétfőtől péntekig 10-18 óra között, a Budapesti Kamaraszínház Szervezési Irodájában (1075 Budapest, Károly körút 21.) hétfőtől péntekig 10–18 óra között, továbbá az ismert jegyirodákban.


További információ és a jelöltek névsora: http://kritikusdij.hu/

Ízelítő a 2010-es Gálaműsorból:

<iframe width="420" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/avCjCqohTTI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>



Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés