bezár
 

irodalom

2008. 07. 17.
Felfrissült a Szeged című társadalmi-közéleti folyóirat
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felfrissült a Szeged című társadalmi-közéleti folyóirat Huszadik születésnapját ünnepli idén a csongrádi megyeszékhely társadalmi-közéleti folyóirata, a Szeged. Ez alkalomból megújult a lap: tartalmában és megjelenésében is igyekszik modernebb lenni.

Az újság 1988 szeptemberében indult Tandi Lajos kezdeményezésére, aki akkor a városháza sajtótitkára volt. Elmondása szerint azzal a céllal, hogy a város múltbéli és jelenkori értékeit bemutassa a havonta megjelenő összeállítás. Az eltelt időszakban több mint kétszáz szerkesztő dolgozott a lapnál, beigazolva a kezdeti feltételezést, miszerint a városnak van szellemi tőkéje, azonban azt korábban elnyomták.

Eddig négyszer változott meg a lap, és a huszadik év is változást hozott - osztotta meg a közönséggel az újdonságokat Tandi Lajos. Átváltozott például a folyóirat címoldala, ami kicsit modernebb, kicsit praktikusabb lett. Minden számban egy jegyzet mutatja majd a hónap témáinak irányát. Emellett a betűtípusok, tördelések és az anyagok hosszúsága is könnyebbé teszi majd az olvasást. Összességében sokkal populárisabbá vált a lap, hogy a fiatalok is legalább úgy forgassák, mint azok az idősebbek, akik eddig is ismerték.

A lap új kiadóhoz került. A régi-új társ, aki már egy korábbi korszakban is a lap partnere volt a szegedi Somogyi-könyvtár lett. Az intézmény célja, hogy a könyvtár nyújtotta tudáskincset, az újságírók hatékonyan használhassák, és persze az is a tervek közt szerepel, hogy a lap minél nagyobb példányszámban jelenjen meg.

A terjesztés ennek megfelelően több helyszínen zajlik majd. Elsősorban a fiókkönyvtárakban, a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyein, a közművelődési intézményekben, de ott lesznek a példányok a Közéleti Kávéház estéin is - hangsúlyozta Tandi Lajos.

A főszerkesztő elmondta: a huszadik születésnap megünneplésére, októberre ünnepi szám készül. Ebben a húszas éveikben járó szegedi fiatalok írnak majd minden anyagot, hogy kiderüljön, ők mit látnak a mai világból, és az olvasók lássák, hogy számukra mi az a momentum, amely érdekes a mai Szegedből.

 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés