bezár
 

színház

2011. 09. 06.
Elkezdődött a munka az Örkény Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elkezdődött a munka az Örkény István Színházban; a próbák már folynak, októberben három bemutatót tartanak, közülük az első 8-án a Pillantás a hídról című dráma premierje lesz.

Szkéné színház

A szeptember 3-iki Örkény kert programsorozattal hivatalosan is elkezdődött az évad a teátrumban. A próbák augusztus közepe óta folynak - olvasható a teátrum MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
Mint írják, az évad első előadása Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájának bemutatója lesz október 8-án.

Az előadást Mácsai Pál rendezi, a főbb szerepekben Csuja Imrét, Für Anikót, Polgár Csabát, Debreczeny Csabát, Törőcsik Franciska egyetemi hallgatót és a társulat új tagját, Epres Attilát láthatják a nézők.

A darab története szerint Eddie Carbone dokkmunkás, rakodó beleszeret valakibe, akibe tilos lenne beleszeretnie, és szenvedélye erősebb nála. A darab a görög tragédiákéhoz hasonló szépséggel ábrázolja a személyes sorsok igazságát és az elkerülhetetlen végzetet.

A második bemutató október 14-én Pierre Notte Két néni, ha megindul című darabja lesz, amelyet első rendezéseként a színház dramaturgja, Gáspár Ildikó állít színpadra. A különleges hangulatú temetői road-movie-t a színház előcsarnokában láthatja majd a közönség.

"Annette és Bernadette - két párizsi vénkisasszony -, anyjuk halála után a krematóriumból kilépve egyszerre ott találják magukat, urnával a kézben a szomszédos bár pultjánál. Aztán egy vonatfolyosón. Egy hatvan személyes busz volánjánál.

Eldugott temetői ösvényeken. Az eltűnt időben". A darab egzisztencialista bohóctréfa, amelyben Charles Aznavour is énekel - olvasható az ismertetőben.

Mint írják, október 28-án tartják a harmadik őszi bemutatót: Alekszandr Szuhovo-Kobilin Tarelkin halála című komédiáját Mácsai Pál rendezi. Szuhovo-Kobilin 1869-es műve szemtelen társadalmi szatíra és lidérces látomás a vérszemet kapó közszolgai hatalomról. A hiányzó láncszem az orosz realizmus és szürrealizmus között.

"Kandid Kasztorovics Tarelkin apró fogaskerék az orosz hivatalnokgépezetben. Lakása poloskafészek, főnöke a vérét szívja, hitelezői piócaként lógnak rajta. Kandid Kasztorovics ezért úgy dönt, hogy eltűnik a világ szeme elől: megrendezi saját halálát.

De terve balul üt ki, és innentől a borzalmak borzalma vár rá: bekerül az államrendőrség nagy fogaskerekei közé" - olvasható a darabról.
Az évad második felében négy további bemutatóval jelentkezik a színház. Elfriede Jelinek Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társadalmak támaszai című művét Zsótér Sándor viszi színre, a bemutatót január 7-én tartják.

Henrik Ibsen Peer Gynt című darabját Ascher Tamás rendezi márciusi bemutatóval. Tankred Dorst Merlin, avagy a puszta ország című alkotását Polgár Csaba viszi színre; az Örkény Színház és a Hoppart Társulat közös produkcióját áprilisban tűzik műsorra.

William Shakespeare A vihar című drámáját Bagossy László rendezésében májusban mutatják be.

Az Örkény Színház társulatának tagja lett Epres Attila és Vajda Milán. Epres Attila a Pillantás a hídról című előadásban, Alfieri szerepében, Vajda Milán a Tarelkin halála Raszplujevjeként látható először az Örkény színpadán.

A két új állandó tag mellett több szerepben is színpadra lép Törőcsik Franciska, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatójaként szakmai gyakorlatát tölti a színházban. A Pillantás a hídról című előadás Catherinájaként találkozhatnak vele a nézők, valamint egy időre átveszi Armandine szerepét A hülyéje című darabban.

Ficza István ötödéves egyetemi hallgató, aki a tavalyi évtől tölti a színháznál gyakorlatát, az idén több új szerepben is feltűnik; előbb a Pillantás a hídról című előadásban, majd a Tarelkin halálában találkozhat vele a közönség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés