bezár
 

zene

2011. 09. 06.
Két koncertre ismét összeáll a New Order
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt évvel a zenekar felbomlása után (egyelőre) két koncert erejéig ismét összeáll a New Order: a legendás manchesteri elektro-rock zenekar Peter Hook basszusgitáros nélkül fog színpadra lépni október közepén Brüsszelben és Párizsban.

prae.hu

A két meglepő fellépés bevételéből a New Order a csapat filmproducer barátja, a hosszú évek óta komoly betegséggel küzdő Michael Shamberg gyógyításának költségeihez akar hozzájárulni - jelentette be a frontember Bernard Sumner hétfőn a BBC Radio 6 csatornán (www.bbc.co.uk/6music/).

A New Order eddigi utolsó koncertjét 2006 novemberében Buenos Airesben adta, majd nem sokkal később bejelentette feloszlását, amelynek legfőbb oka a gitáros-énekes Sumner és Peter Hook basszusgitáros közötti ellentétek kiéleződése volt. Hook most sem fog fellépni a New Orderrel, amelyben a tervek szerint október 17-én a brüsszeli Ancienne Belgique-ben, majd másnap a párizsi Le Bataclanban Sumner mellett a dobos Stephen Morris, a billentyűs-gitáros Gillian Gilbert és Phil Cunningham, valamint a basszusgitáros Tony Chapman lép színpadra.

Gillian Gilbert 1980 és 2001 között volt a zenekar tagja, kilenc évvel ezelőtt kislánya betegsége miatt lépett ki a New Orderből, ahová most tér vissza.

"Michael Shamberg a kezdetektől velünk volt, ő volt valamennyi korai videónk kreatív producere. Ő hívta fel a figyelmünket olyan ma már világhírű rendezők korai munkáira, mint Kathryn Bigelow, Gina Birch, Robert Breer, Peter Care és Philippe Decouffle" - mondta Bernard Sumner a BBC Radio 6-nek.

Shamberg volt a producere többek között A hal neve: Wanda, az Ember a Holdon vagy az Emil Brockovich - Zűrös természet című hollywoodi filmsikernek. Kathryn Bigelow, aki tavaly kapott Oscar-díjat A bombák földjén című háborús mozijáért, 1987-ben a rendezője volt a New Order Touched by the Hand of God című klipjének.

A New Order 1980-ban alakult Manchesterben, a megszűnt Joy Division három tagjából, miután Ian Curtis, a posztpunk Joy Division énekes-szövegírója 1980. május 18-án - néhány nappal azelőtt, hogy a csapat amerikai turnéra indult volna - felakasztotta magát.

A popos elektronikus zene felé forduló New Order 1993-ig hat sikeres stúdióalbumot készített; a Blue Monday című, 1983-ban kiadott kislemez forradalmi hangzású volt abban az időben.

A zenekar 1993-tól 1998-ig szüneteltette tevékenységét, az idő alatt a tagok különböző projektekben (Electronic, Revenge, Other Two, Monaco) dolgoztak. A visszatérést követően két újabb stúdióalbum jelent meg (utoljára a Waiting For The Siren's Call 2005-ben), majd 2006 végén úgy tűnt, végleg vége lett a New Ordernek. Azóta Sumner, Morris és Cunningham (ő 2011 és 2006 között volt New Order-tag) Bad Lieutenant néven alakított zenekart.

Peter Hook előbb a Freebass-szel készített lemezt, jelenleg pedig The Light nevű formációjával járja a világot és játszik Joy Division-számokat. A múlt héten ő volt az, aki arról számolt be a sajtónak, hogy a New Order kiadja az utolsó lemezéről lemaradt hét dalt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés